Prima   -  Oportunități de finanțare - Concurs de selectare a conceptelor de proiect pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Republica Moldova – Runda 2

Concurs de selectare a conceptelor de proiect pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Republica Moldova – Runda 2

   
02.07.2024   6 Accesări   sorus.md

Fundația Soros Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, relansează Concursul de selectare a conceptelor de proiect pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Republica Moldova.

Concursul de de selectare a conceptelor de proiect pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Republica Moldova se desfășoară în cadrul Programului de granturi al Proiectului "Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale" (în continuare - Proiect). Proiectul este implementat din sursele Uniunii Europene, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu IP Keystone Moldova și Asociația Obștească „Fondul de Inovații Sociale din Moldova"din 1 februarie 2024 și are durata de 36 de luni.

Proiectul are scopul de a capacita organizațiile societății civile (OSC) să devină actori importanți, implicați în dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Republica Moldova.

Suma totală disponibilă pentru Programul de granturi constituie 3,071,250 EUR. Fundația Soros Moldova urmează să ofere cel puțin 35 granturi.

În cadrul Programului de granturi selectarea beneficiarilor de granturi se va desfășura în 2 etape.

Prima etapă: concurs de selectare a conceptelor de proiect.

A doua etapă: concurs de selectare a proiectelor elaborate de către organizațiile a căror concepte de proiect au fost pre-selectate.

Criterii de eligibitate

Sunt eligibile organizațiile active în domeniul social, nonprofit înregistrate în Republica Moldova, apolitice. Organizațiile trebuie să fie direct responsabile de pregătirea și gestionarea proiectului, fără a acționa ca intermediar. Sub-grantarea nu este acceptată.

Potențialii aplicanți sau partenerii acestora, nu pot participa în cadrul concursurilor de granturi sau primi finanțare prin intermediul unui contract de grant, dacă aceștia se află în una din situațiile listate în Secțiunea 2.6.10.1 din PRAG (Practical guide on contract procedures for European Union external action).

Secțiunea este disponibilă la: 2.6.10.1. Criteriile de excludere - privind participarea în proceduri de achiziții sau concursurile de grant finanțate din fondurile Uniunii Europene

Nota bene. Partidele politice, cultele religioase, persoanele fizice, agenții economici nu sunt eligibili pentru a participa la acest Program de granturi.

Numărul de Concepte de proiect depuse de o organizație

O organizație poate depune cel mult 2 concepte de proiect, dar poate beneficia de finanțarea doar a unei singure solicitări în cadrul competiției.
Autoritățile publice pot oferi suport/colabora la implementarea proiectelor cu mai multe organizații concomitent.
Confirmarea parteneriatului creat va fi dovedită prin Acordul de parteneriat semnat între Aplicant și Autoritatea publică locală/centrală. Un model orientativ de Acord de parteneriat găsiți în setul de Anexe a Concursului.

Cofinanțarea proiectului
Pentru a fi eligibili spre finanțare Aplicantul și partenerul de implementare - Autoritatea publică, trebuie să asigure cofinanțarea proiectului, valoarea cumulată fiind în proporție de cel puțin 10% din bugetul total al lucrărilor de eficientizare energetică a clădirii.
La etapa de Concepte de proiect, confirmarea angajamentului privind asigurarea cofinanțării pentru fiecare din parteneri va constitui:
a) Aplicant - scrisoare de confirmare a angajamentului cu mențiunea surselor și valoarea estimativă a cofinanțării, semnată de Administratorul organizației;
b) Autoritate Publică - scrisoare de confirmare a angajamentului cu mențiunea surselor și valoarea estimativă a cofinanțării, semnată de reprezentantul desemnat al autorității publice.
În cazul pre-selectării Conceptului de proiect, Aplicantul și partenerul de implementare, obligator, vor confirma asigurarea cofinanțării la etapa scrierii propunerii de proiect depline.
Confirmarea asigurării cofinanțării va constitui decizia entității care oferă cofinanțarea, în care se va menționa valoarea cofinanțării și, cumulativ pentru Aplicant și partenerul de implementare, va fi minim 10% din costurile totale ale lucrărilor de eficientizare energetică a clădirii.

Depunerea dosarului de participare

Dosarul conceptului de proiect va fi expediat în format electronic la adresa eess@soros.md, cu mențiunea "RFP 2024/EUP450965/2- Program de granturi".

Dosarele incomplete sau depuse după termenul limită nu vor examinate.

NB: Vă rugăm să Vă asiguraţi de recepţionarea unui mesaj de confirmare privind preluarea dosarului. În lipsa acestuia, Fundaţia nu poartă răspundere pentru documentele electronice expediate, dar care nu au fost recepţionate.

Termenul limită pentru depunerea dosarului este 31 iulie 2024, ora 14.00.