Prima   -  Noutăți - Prioritățile domeniului energetic în cadrul SUERD

Prioritățile domeniului energetic în cadrul SUERD

   
08.06.2012   1846 Accesări  

 

Veaceslav Guțuțui, viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, coordonator național al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) a avut joi, 7 iunie o întrevedere cu E.S. DR. Anita Orban Ambasadoarea la Nivel Înalt pe Securitatea Energetică a Ministerului Afacerilor Externe a Ungariei, coordonator,la nivel de macro-regiunea a SUERD, pentru încurajarea energiilor mai durabile 2.
Scopul întrevederii a fost de a discuta despre securitatea energetică a Republicii Moldova și de a identifica acțiunile prioritare din domeniul energetic în cadrul SUERD.
În acest context, Veaceslav Guțuțui  i-a comunicat excelenței conceptul structurii operaționale a SUERD în Republica Moldova, evoluția țării noastre în cadrul strategiei și potențialele concepte de proiecte ce vor fi prezentate și dezvoltate împreună cu alte state din regiune.  De asemenea, viceministrul a menționat inițierea procesului de elaborare a planului de acțiuni național privitor la implementarea SUERD în țara noastră și a specificat importanța parteneriatelor strategice, comunicarea în contextul SUERD și experiența altor țări în implementarea Strategiei.
Totodată, viceministrul a menționat cadrul de cooperare oferit de SUERD în domeniul energetic: cei patru piloni ai Strategiei sunt relevanți pentru securitatea energetică(I. Interconectarea regiunii Dunării – prevederile referitoare la modernizarea infrastructurii, căilor de comunicații, eficiență energetică, II. Protejarea mediului în regiunea Dunării – armonizarea prevederilor legale, prevenirea accidentelor industriale, etc. III. Creșterea prosperității în regiunea Dunării – suport pentru mediul de afaceri, identificarea principalelor vulnerabilități, etc. IV: Consolidarea regiunii Dunării – consolidarea capacității administrative, transparența);  oferă posibilitate de valorificare a potențialului portului din bazinul Dunării (în cazul Republicii Moldova este vorba de portul de la Giurgiulești care oferă posibilitatea de a importa pe cale maritimă gaz lichefiat și produse petroliere; precum și trasează principalele provocări în domeniul energiei și totodată direcționează prin Planul de Acțiuni spre oportunități – energia regenerabilă și eficiența energetică.
Iurii Socol șef al Direcției reglementări tehnico-economice a comunicat realizările MDRC în vederea îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Astfel, acesta a menționat elaborarea proiectului Legii privind performanța energetică a clădirilor, proiectul Metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, precum și proiectul Foii de parcurs privind eficiența energetică a clădirilor prin care se stabilește complexul de acțiuni necesare de realizat pentru transpunerea integrală a Directivei.
Concomitent, MDRC a elaborat propunerea de politică publică "Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor instituțiilor de învățămînt primar și secundar", care urmează a fi implementată de Agenția pentru Eficiență Energetică și Fondul pentru Eficiență Energetică în comun cu ministerul.
La final E.S. DR. Anita Orban a comunicat vor fi selectate în comun orașe pilot din țara noastră unde vor fi implementate proiecte pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, în contextul SUERD.
 

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor