Prima   -  Noutăți - Amenajarea teritoriului și dezvoltarea regională vor fi integrate într-un singur cadru de planificare

Amenajarea teritoriului și dezvoltarea regională vor fi integrate într-un singur cadru de planificare

   
11.12.2013   1465 Accesări  

Experți din Franța și România vor susține autoritățile publice locale din țara noastră să integreze amenajarea teritoriului și dezvoltarea regională într-un singur cadru de planificare. Astfel, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Academiei de Administrare Publică, ai altor autorități publice centrale de specialitate și APL de nivelul I și II s-au reunit în cadrul unui seminar pentru a prelua experiența experților europeni și a o adapta condițiilor social-economice din țara noastră.

În acest context, Liviu Oboroc viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor a menționat că este important ca politicile statului în toate sectoarele să fie bine organizate, iar bunele practici europene vor fi utile în planificarea teritorială bazată pe nevoile sociale ale țării noastre.

"Este un penultim seminar în cadrul proiectului Twinning "Consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova", vom cunoaște din experiența statelor-partenere cum să combinăm dezvoltarea regională cu amenajarea teritoriului, vom analiza cadrul normativ pentru a îl putea îmbunătăți și vom da răspuns la problemele cotidiene ale administrațiilor publice locale" a subliniat Liviu Oboroc în mesajul de deschidere a reuniunii.

Patrick Noddings lider de proiect din partea UE, copreședinte al Comitetului Director twinning a specificat că autoritățile din Republica Moldova au înregistrat deja progrese prin deciziile de a sigura cu Planuri Urbanistice Generale toate localitățile din țară și prin intenția de a atrage în elaborarea acestora partenerii de dezvoltare.

În cadrul discuțiilor experții au subliniat că pe parcursul unui an împreună cu funcționarii MDRC și reprezentanții APL au analizat problema în cauză, au identificat soluții și s-au deplasat în regiuni unde au organizat consultații cu autoritățile pe marginea propunerilor prezentate. De asemenea, în cadrul reuniunii experții au prezentat sugestii cum ar putea aceste două componente amenajarea teritoriului și dezvoltarea regională să fie dezvoltate într-un singur cadru de planificare, precum și au stabilit o nouă foaie de parcurs pentru anul 2014 în vederea dezvoltării unui cadru de planificare integrat.

11 decembrie 2013

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor