Prima   -  Noutăți - Audieri publice pe tema Programelor Regionale Sectoriale în domeniile Managementul Deșeurilor Solide și Eficiența Energetică a Clădirilor Publice

Audieri publice pe tema Programelor Regionale Sectoriale în domeniile Managementul Deșeurilor Solide și Eficiența Energetică a Clădirilor Publice

   
19.12.2013   1032 Accesări  

Autoritățile publice locale (APL) din Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC) s-au întrunit astăzi, 19 decembrie, la Ialoveni, pentru a se informa și a pune în discuție Programele Regionale Sectoriale (PRS) în domeniile Managementul  Deșeurilor Solide (MDS) și Eficiența Energetică a Clădirilor Publice (EECP).

La audierile publice au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Ministerului Mediului(MM), Agenției de Eficiență Energetică(AEE), experți de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), reprezentanți APL de nivelurile I și II.

Membrii grupurilor de lucru s-au întrunit în 6 panele tematice pentru a analiza PRS în domeniile MDS și EE. Totodată, participanților la eveniment le-a fost propus spre informare  noul algoritm al planificării și programării în dezvoltarea regională, prezentat de către experții GIZ - GOPA2.

Directorul ADR Centru, Meșina Tudor , a salutat prezența tuturor oaspeților și a mulțumit pentru implicarea și interesul de care dau dovadă. "Prin prezența reprezentanților din fiecare raion al Regiunii Centru la asemenea evenimente precum consultările publice ne putem crea o viziune de ansamblu asupra unei problem comune așa cum ar fi cea a deșeurilor sau a eficienței energetice. În urma audierilor publice vor putea fi corelate necesitățile și la nivel national, dat fiind faptul prezenței reprezentanților ministerelor de resort cu privire la problemele sus-numite. "

„Este destul de dificil pentru APL să vină cu o abordare sistemică asupra proiectelor în așa sectoare precum Managementului deșeurilor solide, Eficiență Energetică sau Apă și Canalizare, însă tot apl-urile sînt cele care pot defini cel mai bine problemele la nivel regional. Iar aici intervenim și noi, experții, care venim să ajutăm la elaborarea unei viziuni comună, înțeleasă de toate raioanele din regiune, cum trebuie să se dezvolte un anumit sector, ca după asta să fie dezvoltare anumite proiecte, în concordanță cu viziunea generală asupra proiectelor și o abordare fezabilă în elaborarea acestora", a relevat Stela Corobceanu, expert GOPA2.

Specialiștii ADR Centru și consultanții GIZ - GOPA2 vor studia toate propunerile venite în cadrul celor 6 grupuri de discuții desfășurate pe parcursul zilei, pentru a le adapta la PRS în MDS și EECP, astfel încât la ședința următoare a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Regională Centru (CRD), care va avea loc pe 24 decembrie current, programul să fie aprobat și racordat la Planul Operațional Regional centru (POR Centru) și Strategia de Dezvoltare Regională Centru (SDR Centru).

PRS reprezintă un instrument operațional în planificarea regională având rolul să sporească capacitatea APL în procesul de elaborare a proiectelor regionale durabile şi să creeze condiţii pentru dezvoltarea fluxului de proiecte în domeniile Eficiență Energetică a Clădirilor Publice, Managementul Deșeurilor Solide, respectându-se conformitatea acestora cu politicile sectoriale, practicile existente și cadrul strategic relevant.