Prima   -  Noutăți - Vizita de lucru la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, Alba Iulia, România

Vizita de lucru la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, Alba Iulia, România

   
03.12.2014   1656 Accesări  

Colaboratori ai ADR Centru, Moldova și ADR Centru România, au participat la un Seminar bilateral de lucru și documentare cu tematica „Planificare prin utilizarea metodelor de analiză geo-spațială și programare  în vederea implementării Programelor Operaționale„. Acesta s-a desfășurat în perioada 30 noiembrie - 02 decembrie 2014, la Alba-Iulia, România.

Scopul vizitei delegației din Republica Moldova a fost definirea cadrului de colaborare bilaterală pentru anul 2015, în vederea identificării posibilităților de parteneriat comun.

Vizita de lucru a fost realizată în baza Acordului de parteneriat cu ADR Centru România, semnat la 1 decembrie 2012, care prevede schimburi de experiență în aria regiunilor de dezvoltare, în scopul dezvoltării capacităților tehnice ale angajaților celor două ADR, pentru dezvoltarea și managementul proiectelor, precum și pentru stimularea ideilor de proiecte regionale de interes comun, elaborarea acestora și identificarea resurselor financiare pentru implementarea lor.

Participanții au discutat aspecte cu privire la rezultatele programului REGIO din regiune, dar şi ceea ce ține de informarea privind corelarea proiectelor finanţate din surse publice europene. De asemenea, în cadrul vizitei a fost abordată situaţia implementării POR din RD Centru, structura şi modalităţile de finanţare a proiectelor.

Pe 1 decembrie delegația din Republica Moldova a participat la evenimentele publice, organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României. Membrii echipei au avut ocazia de a asista la evenimente solemne, dar și la cele artistice desfășurate în Alba Iulia.

La 2 decembrie echipa din R. Moldova a fost însoţită la sediul ADR Centru din Alba Iulia, unde a avut loc seminarul bilateral de lucru și documentare „Planificare prin utilizarea metodelor de analiză geo-spațială și programare  în vederea implementării Programelor Operaționale„.

La seminar au participat Mihai Pocanschi, Directorul Departamentului Politici Regionale, Marius Duca, Şeful Serviciului Planificare şi Elaborare Strategii, Tudor Udrea, Şef Serviciu Programare şi monitorizare POR, Nicolae Mărginean, Şef Serviciu Relaţii publice, Mirela Groza, expert Relaţii Publice.

În cadrul seminarului s-a discutat oportunitatea de a colabora în anul 2015 în cadrul următoarelor direcţii: Utilizarea metodelor de analiză geo-spaţială pentru elaborarea documentelor de planificare regională; Aspecte ale elaborării şi implementării Planurilor  Operaţionale Regionale; Întocmirea şi gestionarea portofoliului de proiecte; Dezvoltarea şi implementarea strategiilor de comunicare în concordanţă cu politicile de dezvoltare regională.

Echipa din R. Moldova a solicitat suport şi implicarea experţilor români pentru elaborarea studiilor regionale, analizelor tematice, metodologii de elaborare a documentelor de planificare, evaluarea documentelor de planificare.

În finalul vizitei, au fost formulate un șir de activităţi comune, care vor fi incluse în Planurile de Activitate ale ambelor Agenţii pentru anul 2015.