Prima   -  Noutăți - Clusterele – punctul de sprijin pentru dezvoltarea sectorului industrial al Republicii Moldova

Clusterele – punctul de sprijin pentru dezvoltarea sectorului industrial al Republicii Moldova

   
25.11.2016   1456 Accesări  

La 23 noiembrie ADR Centru a participat la masa rotundă „Clusterele - punctul de sprijin pentru dezvoltarea sectorului industrial al Republicii Moldova", organizată de Ministerul Economiei în colaborare cu Echipa Economică Germană în Moldova (German Economic Team (GET) Moldova, finanţată de Ministerului Federal German al Economiei și Energiei) .

Evenimentul a întrunit reprezentanţii instituţiilor publice, mediului academic, implicate în elaborarea politicii clusteriale, precum și reprezentanții mediului de afaceri, membrii asociațiilor clustriale potențiale în Republica Moldova pentru a discuta abordarea în ceea ce privește crearea  și dezvoltarea clusterelor.

În cadrul mesei rotunde au fost examinate zonele geografice în care există potențial pentru crearea clusterelor; metodele pentru promovarea clusterelor potențiale; rolul sectorului privat și al asociațiilor de business în crearea și dezvoltarea clusterelor; specificarea etapelor necesare pentru implementarea politicii de dezvoltare clusterială a sectorului industrial al Republicii Moldova. 

La eveniment a fost prezentat studiul privind concentrările regionale Potențialul existent pentru crearea clusterilor, realizat de Institutul Național de Cercetări Economice, respondenții fiind reprezentanți ai consiliilor raionale.

Confrm rezultatelor studiului, sectoarele cu potențial de clusterizare pentru Regiunea de Dezvoltare Centru ar fi: (1) Producerea și prelucrarea produselor din carne (pentru raioanele Anenii Noi, Criuleni, Dubăsari, Hîncești, Orhei, Telenești), (2) Fabricarea vinurilor și divinurilor din struguri (pentru raioanele Călărași, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei), (3) Cultivarea plantelor din culturi nepermanente: cerealelor și a leguminoaselor (pentru raioanele Ialoveni, Șoldănești, Telenești, Ungheni), (4) Fabricarea articolelor textile, îmbrăcăminte (pentru raioanele Anenii Noi, Criuleni, Nisporeni). Totodată, respondenții au menționat că agenții economici din RD Centru ar fi dispuși să se asocieze pentru a coopera în așa domenii ca: procurarea/livrarea materiei prime,  procurarea tehnicii și utilajelor, comercializarea produselor către intermediari și identificarea potențialilor parteneri.

În cadrul ședinței au fost prezentate cîteva scenarii de dezvoltare a clusterilor, menționîndu-se că se intenționează a pilota două inițiative de cluster cu suportul partenerilor externi. Ca un prim pas, ar fi realizarea atelierelor de lucru cu actorii cheie și o analiză comprehensivă a clusterilor, pentru a crea o înțelegere comună și întemeiată a peisajului clusterial și pentru a specifica necesitățile și oportunitățile pentru dezvoltarea acestora.