Prima   -  Noutăți - Cehia va susține Republica Moldova în implementarea Eurocodurilor

Cehia va susține Republica Moldova în implementarea Eurocodurilor

   
20.12.2016   1505 Accesări  

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor împreună cu experții Agenției Cehe de Dezvoltare au discutat, în după amiaza zilei de ieri, în cadrul unei ședințe la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, despre detaliile proiectului „Implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova și sporirea accesului la standarde", ce urmează a fi realizat în comun în anul 2017.

"Proiectul prevede instruirea experților locali în cadrul unor seminare informaționale, mese rotunde, inclusiv schimb de experiență și pune practici în domeniu. De asemenea, va fi organizată o comisie interministerială cu scopul de a coordona implementarea anexelor naționale pentru  domeniile 3, 5 și 9 ale Eurocodurilor (0 - 1). Specialiștii vor putea acumula experiența necesară și din vizitele de lucru la laboratoarele specializate pe aceste domenii", a precizat șeful Direcției reglementări tehnico-economice, Gheorghe Croitoru, după întrevederea cu partenerii de dezvoltare.

Menționăm, în prezent Republica Moldova utilizează standarde în construcții, ex-sovietice depășite și ce limitează introducerea și utilizarea tehnologiilor noi, moderne și inovative.

În cadrul proiectului, pentru cele 58 de Eurocoduri (10 domenii), aprobate ca naționale, urmează a fi elaborate anexele naționale ce conțin parametrii naționali determinați și reflectă condițiile specifice țării noastre. Costul total al proiectului constituie circa 200 mii euro, bani ce vor fi oferiți de Agenția Cehă de Dezvoltare.

 

20 decembrie 2016

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor