Prima   -  Despre noi   -  Parteneri   -  Internaționali - ApaSan

ApaSan

   
  1676 Accesări  

Proiectul ApaSan susţine comunităţile şi administraţie publică interesate să investească în sistemele de aprovizionare cu apă şi sanitaţie. Contribuţia ApaSan presupune suportul financiar dar şi consolidare de capacităţi şi asistență în vederea constituirii instituţiei ce prestează serviciul de aprovizionare cu apă şi întreţine sistemul. În baza experienţei de peste 10 ani ApaSan a elaborat modele  de implementare a proiectelor de infrastructură asigurând durabilitatea şi buna administrare a sistemelor descentralizate de aprovizionare cu apă potabilă şi sanitaţie.

Scopul Proiectului ApaSan este de apune la dispoziția actorilor din sector vasta experiența obținută și a de a susține implementarea modelelor de aprovizionare cu apa si sanitație la scara larga.

În vederea creării condițiilor propice de implementare a acestor modele ApaSan documentează şi diseminează experienţa sa, consolidează capacităţile de implementare a partenerilor şi colaborează cu structurile naţionale în vederea depăşirii obstacolelor de ordin legal, politic şi normativ.

Pe parcursul a 10 ani au fost  construite 24 de sisteme de aprovizionare cu apă pentru aprox. 36.000 locuitori. Aceste sisteme sunt administrate cu succes şi  întreţinute de către comunităţi prin intermediul Asociaţiilor Consumatorilor de Apă (ACA).

Pe lângă astea, 25 şcoli beneficiază de facilităţi sanitare prietenoase mediului şi confortabile.

În 2014 sunt în proces de implementare 6 sisteme de aprovizionare cu apă de care vor beneficia circa 14.000 locuitori  şi 26 de blocuri sanitare de tip Ecosan destinate instituţiilor şcolare din raioanele Cahul, Leova şi Sângerei, Telenesti, Soldanesti si Rezina.

Una din realizările ApaSan este faptul că instituțiile de proiectare, companiile de construcție şi ONG-urile partenere deţin capacităţile necesare pentru implementarea proiectelor descentralizate de aprovizionare cu apă şi sanitaţie. Aceste modele descentralizate sunt recunoscute de autorităţile guvernamentale drept soluţii viabile pentru satele din Moldova, iar cadrul legal şi normativ este revăzut şi îmbunătăţit pentru a permite şi facilita implementarea acestor modele.