Prima   -  Noutăți - Vă invităm să citiți articolul de opinie despre importanța și rolul societății civile în procesul de dezvoltare regională

Vă invităm să citiți articolul de opinie despre importanța și rolul societății civile în procesul de dezvoltare regională

   
23.05.2017   1165 Accesări  

Articolul de opinie cu Viorel Jardan, director ADR Centru,  despre rolul societății civile în procesul de dezvoltare regională îl găsiți în noul număr al Buletin Informativ "Dezvoltare Regională", Nr. 7, Ianuarie - Aprilie 2017

Societatea civilă este un element important al unei societăţi democratice. Trăim într-o realitate unde este nevoie ca să ne sinergizăm eforturile în vederea depășirii problemelor cu care se confruntă societatea, dar și pentru a impulsiona dezvoltarea economică a regiunii. În acest sens, societatea civilă este unul din factorii cheie în acest proces.

Instituția societății civile este una necesară în țările cu tradiție democratică, mai ales în cele în care democrația este în proces de edificare. Societatea civilă are dreptul și menirea de a influența pozitiv deciziile și cursul politic, economic sau de orice interes public într-o regiune anume.

În procesul dezvoltării regionale, societatea civilă monitorizează modul în care instituțiile din domeniu își îndeplinesc atribuțiile sale, dar și interesele majorității populației. Or, principala bogăție a unei țări sunt oamenii. Astfel, în activitatea noastră trebuie să punem accent pe ceea ce își doresc locuitorii regiunii. Anume aici societatea civilă intervine prin consultarea opiniei publice și transmiterea poziției majorității.

Spre exemplu, Consiliul Regional pentru Dezvoltare (CRD) Centru are în componență reprezentanți ai societății civile din fiecare raion al regiunii. Poziția acestora este foarte valoroasă. Vocea lor reprezintă vocea poporului, iar noi vrem să credem că acești reprezentanți își exercită misiunea cu responsabilitate și dăruire. Fiecare decizie care se ia la ședințele CRD Centru este discutată și aprobată de fiecare membru.

Cum s-a menționat anterior, societatea civilă își atribuie doar rolul de agent de monitorizare în toate domeniile sale de intervenție. Rolul acesteia în procesul de dezvoltare regională trebuie să fie, inclusiv la etapa de stabilire a priorităților, urmând selectarea propunerilor și implementare lor, dar și la asigurarea durabilității proiectelor de dezvoltare regională. Altfel spus, societatea civilă ar trebui să reprezinte opinia majorității din unitatea respectivă, participând nemijlocit la asumarea răspunderii sau a consecințelor în măsura participării.

Societatea civilă trebuie să participe alături de autoritățile publice locale la identi‑ carea soluțiilor pentru depășirea problemelor din regiune trebuie să fie garantul de acumulare a contribuției din partea locuitorilor unei autorități publice locale, fiind cea mai eficientă modalitate de implicare a beneficiarului direct. În cazul proiectelor de dezvoltare, tot mai mulți parteneri străini ne menționează că numai prin antrenarea beneficiarilor prin contribuția și aportul propriu la fiecare investiție vom reuși responsabilizarea lor și asigurarea funcționării post-implementare.

Prin conjugarea eforturilor vom reuși să înțelegem mai bine necesitățile sociale, să le prioritizăm și să identificăm soluții reale pentru rezolvarea lor. În acest scop, este necesar ca societatea civilă să ‑ e constituită din organizații specializate în sectoarele ce țin de domeniul dezvoltării regionale. Aceste organizații trebuie să cunoască politicile curente și propunerile de politici, pentru a monitoriza modul în care factorii de decizie respectă interesele majorităţii populaţiei în domeniile respective și acționează în vederea rezolvării problemelor enunțate.

 

  Buletin Informativ Nr7  by Lilia Țurcan on Scribd