Prima   -  Noutăți - Construcția unei porțiuni de apeduct magistral pentru localitatea Bardar a fost finalizată în cadrul unui proiect regional implementat de ADR Centru

Construcția unei porțiuni de apeduct magistral pentru localitatea Bardar a fost finalizată în cadrul unui proiect regional implementat de ADR Centru

   
04.06.2018   527 Accesări  

Astăzi, 4 iunie, a fost întreprinsă o vizită de inspectare finală a unor obiective construite în cadrul proiectului regional „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar - Acces la apă potabilă sănătoasă, îmbunătățire a sănătății publice și administrare durabilă a sistemului de aprovizionare cu apă”.

În cadrul activității de inspectare, la fața locului s-au deplasat Eva Lovasikova și Martin Vasko, experți ai Programului SlovakAid, însoțiți de specialiști din cadrul ADR Centru și beneficari ai proiectului. Grupul de monitorizare a luat act de lucrările făcute în cadrul etapei 2 a proiectului și finanțate de partenerii slovaci. Obiecții la executarea lucrărilor de construcție a celor 2,2 kilometri de apeduct magistral nu au fost înaintate.

Proiectul „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar - Acces la apă potabilă sănătoasă, îmbunătățire a sănătății publice și administrare durabilă a sistemului de aprovizionare cu apă" are drept scop diminuarea discrepanței teritoriale prin asigurarea dezvoltării socio-economice echilibrate a localităților raionului Ialoveni. Modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare, precum și dezvoltarea capacităților prestatorilor de servicii regionali, va contribui la creșterea nivelului de trai al populației.

În urma implementării proiectului menționat urmează să fie construiți 14,8 kilometri de apeduct, iar beneficiari finali sunt circa 25 mii de locuitori, 29 insituții publice, 342 agenți economici și trei întreprinderi municipale de prestare a serviciilor comunale.  Proiectul menționat (etapa 2) este parte componentă a unui proiect raional care cuprinde 14 localități cu o lungime totală a apeductului nou consturit de aproximativ 45 de kilometri.

Amintim că proiectul regional „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar - Acces la apă potabilă sănătoasă, îmbunătățire a sănătății publice și administrare durabilă a sistemului de aprovizionare cu apă", în valoare de 935134 euro, a fost înaintat pentru finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională în cadrul Concursului de proiecte regionale pentru perioada 2017-2020. Cofinanțarea proiectului, în sumă de 120149 euro, a fost realizată de către Programul SlovakAid (Asistența Oficială de Dezvoltare a Guvernului Slovaciei), inclusiv 20000 euro din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok din Slovacia.