Prima   -  Noutăți - MADRM a bifat reușitele unui proiect de susținere a oamenilor de afaceri

MADRM a bifat reușitele unui proiect de susținere a oamenilor de afaceri

   
30.01.2019   970 Accesări  

În raionul Anenii Noi va fi înființat un Centru de suport în afaceri, iar în UTA Găgăuzia vor fi implementate trei proiecte de dezvoltare a turismului și susținere a antreprenoriatului, drept rezultat al unui proiect de dezvoltare regională lansat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în anul 2018. Proiectul a fost finanțat de Guvernul Marii Britanii și a avut drept obiectiv sprijinirea oamenilor de afaceri și dezvoltarea economică consolidată. Astăzi, în cadrul unei ședințe de totalizare a proiectului, reprezentanții ministerului, împreună cu specialiștii Agențiilor de Dezvoltare Regională și  partenerii de dezvoltare au bifat rezultatele și lecțiile însușite.

 ”Anul trecut am lansat un proiect de dezvoltare regională pentru a oferi suport și asistență oamenilor de afaceri din regiunile de dezvoltare Centru, Sud şi UTA Găgăuzia, în dezvoltarea infrastructurii de afaceri. Obiectivul a fost de a spori atractivitatea regiunilor pentru investitori, fiind identificate modele de planificare și dezvoltare a infrastructurii cu impact maxim pentru economia regională și oportunități de angajare în câmpul muncii. Astfel, cu asistența experților proiectului,  au fost elaborate 20 de concepte proiecte de dezvoltare viabile, iar pentru patru dintre acestea deja au fost obținute surse de finanțare. Sunt proiecte de dezvoltare a localităților rurale prin consolidarea atractivității turistice, prin promovarea antreprenoriatului tinerilor și prin înființarea unui Centru de suport în afaceri în regiunea de centru a țării. Costul total al acestora fiind de circa 380 mii de euro. Toate celelalte proiecte au fost depuse în cadrul diverselor apeluri de propuneri. Prin suportul oferit în cadrul proiectului am observat că autoritățile locale și-au îmbunătățit capacitățile de a scrie proiecte, de a atrage finanțare pentru acestea, de a negocia cu partenerii de dezvoltare. Vom continua pentru că avem potențial și pentru că localitățile țării noastre merită”, a subliniat Secretarul de Stat responsabil de domeniul dezvoltării regionale și rurale, Dorin Andros, în cadrul ședinței de totalizare.

Totodată, oficialul a adăugat că structura complexă a proiectelor regionale a permis dezvoltarea a mai multor subproiecte, ce ar putea fi implementate independent  și permit o abordare flexibilă  în atragerea diverselor surse de finanțare.

În cadrul discuțiilor, s-a menționat că pe parcursul anului 2018, Agențiile de Dezvoltare Regională Centru, Sud și ATU Găgăuzia au beneficiat de asistență în cadrul proiectului MD-50 ”Consolidarea capacităților de implementare a Programului Regional Sectorial (PRS) pentru Dezvoltarea Infrastructurilor de Sprijin în Afaceri (ISA)” axat pe fortificarea dialogului cu partenerii de dezvoltare si dezvoltarea capacităţilor umane în elaborarea portofoliului de proiecte investiționale, care derivă din Programele Regionale Sectoriale.

În acest context, au fost create grupuri de lucru regionale, ce au contribuit la dezvoltarea proiectelor viabile de sprijin în infrastructura de afaceri pentru fiecare din cele trei regiuni.

Notă: Proiectul ”Consolidarea capacităților de implementare a Programului Regional Sectorial (PRS) pentru Dezvoltarea Infrastructurilor de Sprijin în Afaceri (ISA)”  a fost finanțat de Guvernul Marii Britanii din sursele Fondului de Bună Guvernare prin intermediul Departamentului pentru Dezvoltare Internațională al Regatului Unit al Marii Britanii și implementate de Oxford Policy Management și Pricewaterhousecoupers. Costul total al proiectului a constituit circa 300 mii de lire sterline.