Prima   -  Noutăți - La Chișinău s-a desfășurat cu succes Conferința LEADER UE-Moldova ”Creăm prosperitatea rurală pentru oameni”

La Chișinău s-a desfășurat cu succes Conferința LEADER UE-Moldova ”Creăm prosperitatea rurală pentru oameni”

   
04.04.2019   2762 Accesări   MADRM

Oficiali ai Delegației UE în Moldova și ai Comisiei Europene (DGNear, DGAgri), alături de  donatori naționali și internaționali și parteneri de dezvoltare din circa 14 țări împreună cu 30 Grupuri de Acțiune Locală din țara noastră, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, s-au reunit ieri, 3 aprilie 2019, la Chișinău, în cadrul Conferinței LEADER UE-Moldova.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, în colaborare cu Rețeaua Națională LEADER din Moldova și Rețeaua Națională Rurală din Moldova cu sprijinul Uniunii Europene. Scopul principal al evenimentului este de a prezenta publicului larg național și european, rezultatele promovării metodei LEADER în Moldova și consolidarea implementării abordării dezvoltării rurale a UE - LEADER în Moldova.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Excelența Sa, Peter Michalko a salutat cei peste 500 de participanți, prezenți la eveniment și a apreciat caracteristicile distinctive a tuturor GAL-urilor din Moldova, care și-au expus produsele în aer liber, atât pentru vânzare cât și pentru a informa vizitatorii despre proiectele locale realizate cu suportul Uniunii Europene și a altor parteneri de dezvoltare.

Totodată, oficialul european, a vorbit despre inițiativa UE - LEADER, ca instrument de program menit să sprijine intervențiile de dezvoltare rurală la nivel local cu scopul de a reînnoi zonele rurale și de a crea locuri de muncă locale.

„Sunt o formă de inițiativă care poate să ajute această energie şi entuziasm care există în regiuni, în satele, în orașele mai mici ale Republicii Moldova să ajute la dezvoltarea locală. Ei sunt cei care știu ce vor oamenii, ce le trebuie acolo unde trăiesc pentru a se mai bucura de viaţă acolo", a declarat Excelenţa Sa Peter Michalko, ambasador, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Tot în contextul dezvoltării integrate și durabile a localităților rurale, Secretarul General de Stat, Iurie Ușurelu, a mulțumit ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău pentru suportul acordat dezvoltării sectorului agricol din țara noastră, menționând că: „Este abordarea complexă cu participarea integră a tuturor cetăţenilor care locuiesc în zona rurală pentru a dezvolta, multiplica şi a transmite generaţiilor următoare cele mai specifice şi inedite tradiţii pe care le avem, fără a uita de aspectul economic".

Agenda conferinței a prevăzut discuții în grup și ateliere de lucru, prezentarea studiului de evaluare „Eficiența implementării proiectelor-pilot de dezvoltare locală prin abordarea LEADER", a experienței de cooperare a rețelei naționale LEADER cu GAL-urile din Moldova, inclusiv, schimb de opinii și bune practici, creând astfel, o platformă de cooperare între GAL-urile din Republica Moldova și cele din UE.

In cadrul evenimentului au fost semnate  patru acorduri de finanțare: între 18 GAL-uri moldovenești și Solidarity Fund PL în Moldova pentru implementarea proiectelor-pilot LEADER în anul 2019; de către opt Grupuri de Acțiune Locală noi din cadrul proiectului „Activități USAID LEADER"; un acord de parteneriat dintre GAL-urile din UE și din Republica Moldova („Serpentina Nistrului", „Movila Măgurii" și „Bugeac Kilim") pentru implementarea proiectului transfrontalier "Say cheese! Balkan cheese" și  un accord de parteneriat dintre Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova si Federatia GAL-urilor din Romania. De asemenea, a fost înaintată solicitarea de aderare a Rețelei naționale LEADER din Republica Moldova la ELARD (European LEADER Association for Rural Development), precum și a fost aprobata declaratia GAL-urilor din Republica Moldova privind consolidarea si implementarea abordarii LEADER in Republica Moldova.

Potrivit organizatorilor, în anul 2018, GAL-urile din Moldova au realizate peste 160 de proiecte locale pilot, cu un buget total de aprox. 500 mii de euro.

Menționăm, la  eveniment au participat oficiali ai Delegației UE în Moldova și a Comisiei Europene (DGNear, DGAgri);  reprezentanți ai autorităților  publice centrale și locale din țara noastră; reprezentanți ai țărilor Letonia, Estonia, Turcia, România, Portugalia, Slovenia, Italia, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Rusia, Ucraina, Finlanda, Polonia, Georgia, Belgia și Suedia (autorități de management, rețele naționale LEADER, rețele rurale ale UE, GAL-uri din UE); circa 30 de GAL-uri, care reprezintă autoritățile locale, mediul de afaceri local și organizațiile societății civile; membri ai asociațiilor de agricultori, reprezentanți ai donatorilor naționali și internaționali și ONG-uri care activează în zonele rurale: Solidarity Fund PL în Moldova, Asociația Obșteasca Pro Cooperare Regională, CRAION CONTACT-Cahul, People in Need Moldova „IDIS„Viitorul, HEKS Moldova, UKaid, USAID și bineînțeles, rețeaua Națională LEADER din Moldova, precum și rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală din Moldova.

În ultima zi a evenimentului au fost organizate vizite în teren la GAL-urile din Moldova pentru ca participanții să descopere frumusețea zonelor rurale, precum și să prezinte rezultatele activităților LEADER în Republica Moldova în 2018 (istorii de succes a proiectelor-pilot LEADER).