Prima   -  Noutăți - Agenția de Dezvoltare Regională Centru a semnat un Memorandum de cooperare cu Programul „Comunitatea Mea”

Agenția de Dezvoltare Regională Centru a semnat un Memorandum de cooperare cu Programul „Comunitatea Mea”

   
11.06.2019   1435 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru va coopera cu Programul „Comunitatea Mea" al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), implementat de IREX. În acest sens, reprezentanții celor două instituții au semnat astăzi, 11 iunie a.c., la Ialoveni, un memorandum de înțelegere. Prin semnarea acestui document părțile își propun să își consolideze cooperarea în domeniul dezvoltării regionale și stimulării inițiativelor de cooperare intercomunitară astfel încît localitățile din Regiunea Centru să beneficieze de suport calitativ în vederea soluționării problemelor comunității.

În cadrul evenimentului de semnare a memorandumului, reprezentanții agenției au prezentat oaspeților detalii despre activitatea ADR Centru, domeniile de intervenție și proiectele de success realizate cu scopul reducerii disparităților regionale și sporirea condițiilor de trai pentru locuitorii regiunii. Totodată, au fost date asigurări de susținere a inițiativelor Programului „Comunitatea Mea" la nivel regional, întrucât acestea sunt în deplină concordanță cu prioritățile politicii de dezvoltare regională, implementată de Agenție, precum și cu prioritățile localităților selectate din Regiunea Centru.

La rândul său, directorul Programului „Comunitatea Mea", Christopher Kaczmarski, și-a exprimat gratitudinea pentru susținerea de care se bucură programul în Regiunea Centru, precizând că șapte comunități din Regiunea de Dezvoltare Centru au fost selectate, în luna august 2018, și sunt partenere ale Programului „Comunitatea Mea". Este vorba de satele Costești din raionul Ialoveni, Slobozia Dușca din raionul Criuleni, comuna Onișcani din raionul Călărași, comuna Lozova din raionul Strășeni, orașul Ialoveni, municipiul Strășeni și municipiul Ungheni.

Comunitățile selectate beneficiază, actualmente, de asistență din partea USAID prin intermediul Programului „Comunitatea Mea" pentru a-și eficientiza activitatea și consolida capacitățile. La fel, fiecare comunitate va implementa un proiect de modernizare a infrastructurii locale în valoare de 60.000 de dolari SUA.

La moment Programul „Comunitatea Mea" se află în procesul de selectare a încă 30 de localități care vor beneficia de suport. La acest capitol reprezentanții Programului au solicitat implicarea specialiștilor agenției pentru ca împreună să identificeate localitățile din Regiunea Centru care vor primi sprijin în dezvoltarea locală.

Lansat în luna mai 2018, Programul „Comunitatea Mea" al USAID, cu o durată de implementare de 5 ani, își propune să susțină autoritățile publice locale pentru a asigura o guvernare mai eficientă, transparentă și responsabilă față de cetățenii țării noastre.

Proiectele ce urmează a fi finanțate se vor încadra în două categorii majore: proiecte comunitare și inter-municipale cu implicarea a 3-5 comunități. Programul va oferi finanțare de până la 500.000 de dolari USD pentru un singur proiect inter-municipal de infrastructură. Proiectele care au un impact asupra unui număr larg de beneficiari, precum și cele care vor contribui la atragerea surselor suplimentare de finanțare vor fi încurajate și sprijinite.