Prima   -  Noutăți - Ședință de lucru în cadrul proiectului "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală"

Ședință de lucru în cadrul proiectului "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală"

   
23.09.2020   959 Accesări  

23.09.2020- ADR Centru a fost gazda unei ședințe tehnice organizate cu participarea reprezentanților Companiei de consultanță CES(Consulting Engineers Salzgitter) angajate pentru acordarea suportului în realizarea proiectului "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală".

În cadrul acestei întruniri cele două părți au stabilit modalitățile de comunicare și organizare a sedintelor comune, specialistii cheie, dar și formatul sedintelor agreat de reprezentanții instituțiilor vizate.

Tot aici s-a discutat despre angajamentul privind actualizarea studiului de fezabilitate (actualizarea cifrelor, proprietatea terenurilor, proiecte complementare în raioanele Strașeni și Călărași). În acest context, săptămîna viitoare, va fi organizată o ședință de lucru cu participarea reprezentanților APL, unde se vor fixa toate concretizările necesare.

Participanții la ședință au purtat discuții despre procesul de selectare a 4 localități ce vor fi propuse pentru a beneficia de proiecte tehnice preliminare sau finale conform strategiei de conectare a 30000 locuitori la magistrala Chișinau -Strășeni -Călărași, elaborată în cadrul ADR Centru.

Un alt punct important de pe agenda întruniii de astăzi a vizat acordarea suportului în procesul de actualizare a certificatelor de urbanism, dar și coordonarea procedurilor de achiziții între specialistul ADR Centru și expertul CES, ce urmează a fi efectuate la etapa de contractare a lucrărilor de construcții. Această activitate este necesară pentru asigurarea respectării prevederile legale naționale cât și internaționale în domeniul achizitiilor publice.

Reprezentanții CES au informat echipa ADR Centru despre rezultatul vizitelor efectuate în cadrul primăriilor Strașeni și Călărași pentru a iniția activitățile în cadrul proiectului și a actualiza datele despre situația curentă la capitolul de aprovizionarea cu apă a localităților vizate. Tot aici, oaspeții au solicitat oferirea suportului informativ privind date și documente relevante în procesul de colaborare.

Amintim că Contractul de Consultanță cu compania CES a fost semnat în luna iulie curent de către directorul Agenție de Dezvoltare regională Centru și reprezentantul companiei germane, cîștigătoare a licitației organizate pentru concursul de desemnare a entității de consultanță.

Valoarea contractului de consultanță este de 1 928 190,00 Euro. Conform contractului, în procesul de consultanță vor fi antrenate aproximativ 30 de persoane, atât experți internaționali, cît și naționali. Aceștia vor asigura serviciile de asistență și consultanță pe durata implementării proiectului, elaborarea documentației tehnice de proiectare, dar și supravegherea lucrărilor de construcții.

Proiectul proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul total al investițiilor preconizate  constituie circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul National de Dezvoltare Regională.