Prima   -  Noutăți - Mai mult de 3000 de contoare de apă ”inteligente” vor fi montate în gospodăriile din localitățile Călărași, Nișcani și Tuzara!

Mai mult de 3000 de contoare de apă ”inteligente” vor fi montate în gospodăriile din localitățile Călărași, Nișcani și Tuzara!

   
21.06.2022   465 Accesări   calarasi-primaria

Primăriile localităților Călărași, Tuzara și Nișcani au semnat astăzi, 21 iunie 2022, contractul de cooperare intercomunitară, ce prevede modernizarea serviciului de alimentare cu apă în cele trei localități.

Cu suportul Guvernului Statelor Unite, prin intermediul agenției USAID Moldova și a Programului Comunitatea Mea, peste 3000 de gospodării din localitățile Călărași, Tuzara și Nișcani vor fi dotate cu apometre digitale, de ultimă generație, care vor permite colectarea și transmiterea datelor la distanță.

În prezent, aprovizionarea cu apă în toate cele trei localități este administrată de Întreprinderea Municipală din Călărași care întâmpină dificultăți în colectarea datelor exacte de la clienți. Apometrele utilizate în prezent sunt învechite, cu marje de eroare de 10-15%, ceea ce duce la pierderi de aproape 700 000 MDL pe an. Datele sunt colectate de angajații întreprinderii municipale care sunt nevoiți să viziteze fiecare gospodărie, ceea ce implică costuri semnificative. Mulți utilizatori nu oferă acces operatorilor în gospodăriile lor sau nu prezintă date la timp. Toate aceste dificultăți încetinesc dezvoltarea întreprinderii și scad eficiența managementului serviciului de livrare a apei potabile.

Ion Olari, primarul orașului Călărași menționează că scopul urmărit este eliminarea facturării incorecte a gospodăriilor și a pierderilor, pentru că apometrele inteligente înregistrează și ultima picătură de apă consumată.

Proiectul în valoare totală de 273 de mii de dolari SUA, prevede procurarea a 3100 de dispozitive pentru preluarea și transmiterea datelor de la distanță ,precum și achiziția a 1.694 unități de apometre volumetrice destinate a fi instalate împreună cu sistemele de citire și instalarea unui sistemului digital, cu panou de control centralizat, care va permite gestionarea apometrelor la distanta. După implementarea proiectului, 3,100 de gospodării (2,080 din Călărași, 420 din Nișcani și 600 de gospodării din Tuzara) vor beneficia de un sistem de alimentare cu apă îmbunătățit.

Proiectul este parte a unei inițiative majore de îmbunătățire a infrastructurii de apă și canalizare din regiune, care prevede construirea apeductului Nistru - Chișinău - Strășeni - Călărași, finanțat de Banca de Dezvoltare Germană KfW, proiect în valoare de 40 de milioane de euro și reorganizarea întreprinderilor municipale din Călăraşi și Strășeni în operatori regionali, proiect în valoare de 1,5 milioane de euro, implementat de ADR Centru.