Prima   -  Noutăți - Proiectele de dezvoltare regională implementate cu suportul Guvernului Federal German în Călărași au fost inspectate de o delegație din Germania

Proiectele de dezvoltare regională implementate cu suportul Guvernului Federal German în Călărași au fost inspectate de o delegație din Germania

   
20.10.2022   140 Accesări  

Miercuri, 19 octombrie, Agenția de Dezvoltare Regională Centru a participat în cadrul unei vizite de lucru în orașul Călărași.

Reprezentanții agenției au însoțit o delegație formată din Dl. Michael Angermann, reprezentant al Ministerului Cooperării Economice și Dezvoltării din Germania, reprezentanți ai Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Dna. Claudia Hermes, Directorul de țară GIZ Moldova, Dna. Judith Melzer, GIZ(Oficiul Central) Manager de țară, Dl. Kurt Strassser și Dl. Sergiu Gutu reprezentanți ai Băncii germane de dezvoltare KfW, reprezentanți ai Primăriei municipiului Călărași, Consiliului Raional Călărași, cît și reprezentanți ai beneficiarilor locali de proiecte de dezvoltare susținute financiar de Guvernul Germaniei, în timpul unei vizite în teren.

Participanții la vizită au inspectat lucrările executate în cadrul unui șir de proiecte investiționale și au discutat cu reprezentanții locali despre rezultatele atinse și beneficiile înregistrate odată cu implementarea activităților susținute financiar de Guvernul Germaniei prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei în Republica Moldova și a Băncii germane de dezvoltare KfW.

Delegația și-a început vizita în teren la Spitalul raional Călărași, acolo unde ADR Centru a implementat proiectul „Sporirea eficienței energetice a IMSP Spitalul raional Călărași" în cadrul căruia au fost instalate trei cazane noi, pe bază de gaz natural, capacitate fiecăruia fiind de 780 kW, au fost montate panouri solare, două puncte termice(1600 kW)  pentru blocurie 1 și 2 și a fost construit traseul termic, cu o lungime de 504 m.  Aceste acțiuni contribuie la îmbunătățirea confortului pacienților, a actului medical, dar și la reducerea cheltuielelor pentru asigurarea încălzirii instituției în timpul iernii.

Participanții și-au continuat vizita prin inspectarea infrastructurii vechi de aprovizionare cu apă a orașului în contextul lucrărilor care vor fi inițiate în cadrul proiectului care se implementează de ADR Centru, cu titlul  ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" finanțat de către Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW, care la moment se află în faza de proiectare. Proiectul prevede construcția în prima fază a apeductului magistral Chișinău - Strășeni - Călărași. Acesta va asigura transportul apei potabile către orașele Strășeni și Călărași, pe o lungime de circa 53 km, cu infrastructura conexă. 

Amintim că, în luna septembrie a anului curent, Guvernul Republicii Moldova a dat aviz pozitiv proiectului de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău - Strășeni - Călărași.

Totodată, delegația a inspectat și Grădinița „Doremicii" din același oraș, care a fost proiectată de experți germani, și unde au fost instalate panouri fotovoltaice, pompe de căldură, sistem de ventilare prin recuperare, inclusiv sistem de încălzire și răcire prin pardoseală. Valoarea totală a proiectului a fost de peste un milion de euro, banii fiind acordați de Banca germană de investiții KfW.