Prima   -  Noutăți - Colaborarea ADR Centru cu UE:Marea Britanie, Polonia, Germania, Cehia, Romînia, Macedonia

Colaborarea ADR Centru cu UE:Marea Britanie, Polonia, Germania, Cehia, Romînia, Macedonia

   
10.05.2011   1329 Accesări  

În anul 2010 și 2011 Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția de Dezvoltare Regională Centru au inițiat relații de colaborare în domeniul dezvoltare regională cu state UE, cum ar fi, Marea Britanie, Germania, Polonia, Cehia, România. În acest sens, au fost efectuate vizite de studiu și  de colaborare de către reprezentanții țării noastre, dar și a celor din țările membre UE în Republica Moldova.

  

       Astfel, în anul 2010 și 2011 Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a colaborat în strînsă legătură cu partenerii de dezvoltare a proiectelor internaționale de asistență tehnică: "Moldova: Cooperare în Dezvoltarea Regională", finanțat de DFID/SIDA și Biroul de Cooperare Tehnică a Germaniei (GTZ), actualmente Agenția de Cooperare Tehnică a Germaniei (GIZ).La moment, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) este partenerul numărul I a ADR Centru. Această agenție implementează proiecte de dezvoltare din numele Ministerului Federal de Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și alte Ministere Federale, precum și pentru alte instituții și organizații internaționale.Toate activitățile inițiate în acest sens, sînt orientate spre îmbunătățirea durabilă a condițiilor de trai și a perspectivelor oamenilor din RDC. Promovarea cooperării între Guvernul Germaniei și Guvernul Republicii Moldova a început în 1994. De atunci, au fost implementate un șir de proiecte importante de dezvoltare, care au avut drept scop facilitarea procesului de tranziție de la o economie planificată la cea de piață. În prezent, GIZ implementează 2 proiecte în regiunea de dezvoltare centru.

 

      În vederea intensificării relațiilor de colaborare cu statele membre UE, dar și candidate, în 2010 ADR Centru a întreprins cîteva vizite de studiu în România, Cehia, Macedonia, acestea fiind spre valorificarea experiențelor țărilor înaintate în domeniul dezvoltare regională, spre aplicarea și valorificarea celor mai bune experiențe, dar și în scopul evitării unor greșeli, prin care au trecut țările vecine în acest domeniu.

Astfel, au fost întreprinse de către reprezentanții ADR Centru vizite de studiu în diferite regiuni ale Republicii Cehe, unde sînt amplasate parcuri științifice și tehnologice: regiunea Zlin, regiunea Moravia de Sud, orașele Pardubice, parcul tehnologic științific al Universității Palasky, Olomouc, parcul tehnologic Brno, parcul științific tehnologic Ostrava. Aceste parcuri tehnologice și științifice promovează dezvoltarea economică a regiunii.
În decembrie 2010, reprezentanții ADR centru, împreună cu un grup format din reprezentanții MCDR, Ministerul Finanțelor, Cancelaria de Stat, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumuirilor, au întreprins o vizită de studiu în Republica Cehă, unde au acumulat cunoștințe despre experiența țării în domeniul dezvoltării regionale.


Programul vizitei a inclus și întrevederi cu Autoritățile Publice implicate în statistica regională și analiza disparităților regionale - Oficiul Ceh de Statistică și Centrul Tehnologic al Academiei de Științe, unde au fost abordate temele ce se referă la calcularea indicatorilor regionali și utilizarea lor, disparitățile regionale și analiza acestora în profil teritorial. Pentru a cunoaște experiența Agențiilor de Dezvoltare Regionale din Cehia membrii delegației din Moldova au vizitat Centrul de Proiecte Europene de la Hradec Kralove, Agenția de Dezvoltare Regională din Moravia de Sud și Centrul de Inovații din Moravia de Sud, unde au studiat rolul agențiilor de dezvoltare regională, cooperarea cu partenerii, serviciile prestate de agenții, strategiile și programele implementate, sistemele informaționale de monitorizare a proiectelor regionale, raporturile și relațiile dintre instituțiile care  sunt implicate în susținerea dezvoltării economice la nivel regional, cooperarea transfrontalieră.

În noiembrie 2010, la Iași a fost organizat de către ADR Nord-Est, România, Forumul de Investiții. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu autoritățile publice locale din județul Iași și alte organizații relevante din mediul academic și de afaceri. În cadrul Forumului au avut loc manifestări regionale dedicate promovării Regiunii Nord-Est ca mediu favorabil pentru investiții, inovare și dezvoltare economică sustenabilă. Forumul sa desfășurat pe o  durată de doua zile consecutive.

             În septembrie 2010, specialistul în probleme strategice și planificare din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, a participat la Conferința Internațională „Depășirea disparităților regionale. Implementarea eficientă a politicilor regionale a Uniunii Europene", care a avut loc în orașul Ohrid, Macedonia. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Auto-guvernării Locale a Macedoniei, cu suportul Biroului de Cooperare Tehnică al Germaniei (GTZ) în Macedonia, subvenționat de Ministerul Federal al Economiei și Dezvoltării al Germaniei.

   

        Obiectivul general al Conferinței a fost de a provoca discuții și negocieri la subiectul implementării politicilor de depășire a disparităților regionale în cadrul Uniunii Europene, și în special în statele care tind spre integrare în UE sau a statelor vecine. Conferința a fost deschisă de către Ministrul auto-guvernării locale din Macedonia, dl. Musa Xhaferri, care s-a referit la specificul dezvoltării regionale din Republica Macedonia, instituțiile responsabile, atribuțiile acestora, dar și problemele cu care se confruntă Guvernul în realizarea politicii  regionale a statului. De asemenea, a luat cuvîntul și dl Walter Leuches, vice-ambasador al Germaniei în Macedonia, care s-a referit în discursul său la relațiile pe care le are Republica Macedonia cu Uniunea Europeană în domeniul dezvoltării regionale a țării în contextul dezvoltării integrale a Comunității Europene.

În relațiile de colaborare cu Polonia, ADR Centru în 2010 a lansat procesul de selectare a propunerilor de proiecte înaintate de administrațiile publice locale din RDC în cadrul apelului de propuneri de proiecte anunțat de către ambasada Poloniei la Chișinău. Astfel, a fost vorba de acordare de asistență de catre Ambasada Poloniei în cadrul programului SMALL GRANTS ca urmare a disponibilității Guvernului Poloniei de a finanța proiecte prioritare de dezvoltare a localităților din țara noastră, ce nu  depășesc suma de 20 mii de euro pentru un proiect.

        În 2011, ADR Centru a stabilit relații de colaborare cu CTE Carbotech, companie poloneză, vestită în întreaga UE pentru tehnologiile sale moderne și pentru calitatea înaltă a serviciilor prestate. Această companie intenționează să investească în RDC în proiecte de dezvoltare regională, în mod special este orientată spre proiecte în domeniul aprovizionare cu apă și gestionarea deșeurilor.