Prima   -  Noutăți - La Hîncești a fost lansat proiectul „Un mediu salubru pentru o dezvoltare regională durabilă”

La Hîncești a fost lansat proiectul „Un mediu salubru pentru o dezvoltare regională durabilă”

   
10.08.2011   2534 Accesări  

 

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru și Primăria orașului Hîncești au lansat astăzi proiectul Un mediu salubru pentru o dezvoltare regională durabilă”.  Aplicantul acestui proiect este primăria orașului Hîncești care, împreună cu partenerii: localitățile Bozieni, Mereșeni, Logănești au semnat acordul de parteneriat  pentru a asigura bunul mers al desfășurării proiectului. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea inițiativelor regionale în vederea îmbunătățirii factorilor de mediu în raionul Hîncești prin reducerea impactului negativ al deșeurilor menajere solide. Suma totală a proiectului constituie 9 248 616, 00 Lei, dintre care 9 183 616 lei,  au fost solicitate de la FNDR, ceea ce constituie 99% din costul total al proiectului.

Tudor Meșină, director ADR Centru a menționat în cuvîntul de salut că acest proiect va avea un impact regional deosebit, pentru că s-a muncit mult la el și are în spate o echipă de specialiști competenți în domeniu.

Primarul orașului Hîncești, Alexandrul Botnari a constatat  faptul că lansarea proiectului va marca un început de bun augur în domeniul  managementului deșeurilor în orașul Hîncești. Dînsul și-a exprimat convingerea  că buna colaborare între aplicant și partenerii proiectului  va duce la bune rezultate ale proiectului.

Reprezentantul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Victor Caun, șef-adjunct la Direcția relații cu instituțiile de dezvoltare regională (DRIDR)  a felicitat atît aplicantul cît și partenerii și a  făcut un apel către aceștia: „Dvs trebuie să asigurați accesul și coordonările necesare pe parcursul proiectului și nu uitați că orice proiect oferă posibilitatea de a generale altele noi.”

   

Proiectul dat se încadrează în prioritatea nr 3: Îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice,  măsura 3.3: Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor solide, inclusiv colectarea separată, reciclarea și crearea poligoanelor moderne  de stocare a deșeurilor nereciclabile.

Conform proiectului tehnic, după finalizarea acțiunii poligonul de stocare a deșeurilor menajere solide în orașul Hîncesti va fi extins pe suprafața de 3 hectare, luîndu-se în considerare perspectivele deservirii mai multor localități din regiune. Astfel, serviciul specializat de salubrizare, completat cu personal calificat și dotat tehnic va oferi servicii calitative de salubrizare  nu doar celor trei localități partenere, ci  întregii regiuni.

Acest proiect este unul din cele 7 proiecte care au fost selectate pentru finanțare în anul 2011, dintre cele 67 depuse la primul apel de proiecte.

10 august 2011

ADR Centru