Prima   -  Noutăți - Atelier de lucru privind armonizarea proiectului de execuție al depozitului de Deșeuri Menajere Solide „Depozitul DMS în Șoldănești”

Atelier de lucru privind armonizarea proiectului de execuție al depozitului de Deșeuri Menajere Solide „Depozitul DMS în Șoldănești”

   
10.11.2011   1338 Accesări  

Miercuri, 9 noiembrie, în incinta Consiliului Raional Ialoveni a avut loc Atelierul de lucru privind armonizarea proiectului de execuție al depozitului de Deșeuri Menajere Solide „Depozitul DMS în Șoldănești" din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru, în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Mediului, Inspectoratul Ecologic de Stat, agențiile teritoriale de ramură, IPS Iprocom și reprezentanții autorităților publice locale.

În cadrul atelierului, dl Victor Bufteac, consultant GIZ, a prezentat obiectivul programului și suportul specific al Asistenței Tehnice GIZ în cadrul proiectului.

Domnul Igor Malai, director adjunct al Direcției Generale Dezvoltare Regională a MDRC a menționat importanța și rolul proiectului respectiv pentru dezvoltarea unui sistem ecologic integrat de gestionare a deșeurilor la nivel regional.

În contextul discuțiilor, Dl Alexandru Tinică, primarul orașului Șoldănești, a prezentat situația generală în domeniul managementului deșeurilor solide în raion și impactul proiectului respectiv asupra orașului Șoldănești și a celor 7 localități implicate în derularea lui.

Dl Ewald Spitaler, expert tehnic internațional, a evaluat situația tehnică curentă a proiectului de execuție a depozitului de deșeuri menajere solide (DMS) faza I, elaborat de către IPS Iprocom și rezultatele investigării efectuate. În cadrul prezentării sale, d-nul Spitaler a specificat care sunt cerințele europene minime obligatorii de respectat atunci cînd se elaborează un proiect de execuție pentru depozite DMS.

Participanții s-au implicat activ în dezbateri referitor la rezultatele prezentate și aplicabilitatea lor tehnică, dar și referitor la abordarea regională a acestui depozit, împărțite în mai multe faze de extindere.

Proiectul de execuție a depozitului DMS Șoldănești se elaborează cu suportul tehnic și financiar de către GIZ Moldova.

ADR Centru încurajează posibilitățile de extindere ale proiectului respectiv, dar și perspectivele implementării proiectelor similare în celelalte raioane ale Regiunii de Dezvoltare Centru, cu acordarea suportului și consultanței necesare pentru potențialii aplicanți.