Prima   -  Noutăți - Masă rotundă „Rolul APL în elaborarea și implementarea programelor și proiectelor de dezvoltare regională în Regiunea de Dezvoltare Centru”

Masă rotundă „Rolul APL în elaborarea și implementarea programelor și proiectelor de dezvoltare regională în Regiunea de Dezvoltare Centru”

   
08.06.2012   1465 Accesări  

Costești. Ialoveni. Funcționari ai administrației publice locale de nivel I și II din Regiunea de Dezvoltare Centru, experți independenți, lideri de ONG  și parteneri din Republica Slovacă s-au întrunit astăzi,8 iunie, în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Rolul APL în elaborarea și implementarea programelor și proiectelor de dezvoltare regională în Regiunea de Dezvoltare Centru". Subiectul principal care a fost pus în discuție la această masă rotundă este rolul APL în realizarea politicii de dezvoltare regională.

Victor MOCANU, expert IDIS Viitorul a specificat că această problemă reprezintă un aspect sensibil în procesul nostru de negocieri cu Uniunea Europeană și necesită adoptarea unei poziții comune atît din partea factorilor guvernamentali ,cît și din partea societății civile. „Ne dorim ca în cadrul acestei reuniuni să elaborăm un șir de recomandări în domeniu pentru factorii de decizie din Republica Moldova"

 „Politica de dezvoltare regională implică direct actorii din autoritățile publice locale de nivel I și II pentru că ei sunt principala instituției eligibilă la Fondul Național de Dezvoltare Regională" a reiterat directorul ADR Centru, Tudor MEȘINA.

Vladimir BENC, expert slovac, a prezentat experiența Slovaciei în domeniul dezvoltării regionale, și nemijlocit, implicarea autorităților publice locale în politică dată. Totodată, expertul a mai adăugat că autoritățile publice de toate nivele trebuie să colaboreze pentru a găsi cheia pentru orișice problemă apărută în domeniul dezvoltării regionale.

Subiectele puse în discuție în cadrul mesei rotunde au fost:

§  Cadrul general al dezvoltării regionale (legal, instituțional și strategic);

§  Rolul APL în procesul planificării dezvoltării regionale (planificarea integrată);

§  Capacitatea APL de a identifica, promova și implementa proiecte de dezvoltare regională;

§  Descentralizarea și dezvoltarea regională (forme și mecanisme de cooperare intercomunitară)

Evenimentul de astăzi reprezință o activitate în cadrul unui proiect implementat de Institutul pentru Dezvoltare și  Inițiative Sociale „Viitorul", Centrul Analitic Independent Expert-Grup și Asociația pentru Politică Externă, în parteneriat cu Asociația de Politică Externă din Slovacia și Agenția de Dezvoltare Regională Centru, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe a Republicii Slovacie. Scopul acestui proiect este de a genera dezbateri ample și formula recomandari guvernului și agentiilor guvernamentale în efortul acestora de raliere a normativelor și legislației naționale la standardele și normele UE, în particular în vederea adoptării și implementării aquis comunitaire în Republica Moldova.