Prima   -  Noutăți - „Strategii și programe de cooperare teritorială europene- noi perspective de dezvoltare regională în Republica Molova”. A III-a masă rotunda a grupului de lucru Dezvoltare Regională.

„Strategii și programe de cooperare teritorială europene- noi perspective de dezvoltare regională în Republica Molova”. A III-a masă rotunda a grupului de lucru Dezvoltare Regională.

   
25.06.2012   992 Accesări  

Recent, la Costești, Ialoveni a avut loc ce-a de-a III-a masă rotundă a Grupului de lucru Dezvoltare Regională din cadrul proiectului „Convenția Națională pentru Integrare Europeană". La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai agențiilor de dezvoltare regională, specialiști din cadrul serviciilor de atragere a investițiilor ale consiliilor raionale din Regiunea de Dezvoltare Centru și reprezentanți ai societății civile.

Masa-rotundă s-a desfășurat sub genericul „Strategiile  și programele de cooperare teritorială europene - noi perspective de dezvoltare regională în republica Moldova". Aceast domeniu reprezintă un aspect sensibil în procesul nostru de negocieri cu Uniunea Europeană și necesită adoptarea unei poziții comune atît din partea factorilor guvernamentali ,cît și din partea societății civile. Scopul acestei reuniuni este de a elabora recomandări pentru factorii de decizie din Republica Moldova.

În cadrul evenimentului au prezentate și discutate două subiecte de bază:

-          Actualizarea strategiileor de dezvoltare regională în conformitate cu princiiple de planificare regională ale UE

-          Strategii și programe de dezvoltare ale UE - oportunități de dezvoltare regională în RM.

Svetlana Rogov, șef-adjunct al Direcției Relații Internaționale și Atragerea Investițiilor din cadrul MDRC, a vorbit despre oportunitățile care există la nivelul politicilor și programelor de dezvoltare ale UE pentru instituțiile din Republica Moldova. În mod special, s-a discutat despre Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), care vizează dezvoltarea potențialului economic și îmbunătățirea condițiilor de mediu ale regiunii. Totodată, încurajează cooperarea pe termen lung, atît între autoritățile locale și regionale, cît și între autorități, mediul privat și ONG-uri, prin generarea de proiecte pentru dezvoltarea regiunii. Țările incluse în Strategie sunt cele acoperite de Procesul de cooperare dunăreană: Germania (landurile Baden-Württemberg și Bavaria), Austria, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Slovenia, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. Dintre aceste state, opt sunt state membre ale Uniunii Europene, iar celelalte sunt implicate în diferite inițiative de cooperare cu Uniunea Europeană, unele din ele cu scopul declarat de a deveni într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat membre ale UE. SUERD este structurată pe 4 piloni, avînd 11 domenii prioritare. La nivel macro-regional, Republica Moldova și Austria coordonează domeniul prioritar Investirea în oameni și competențe.

         

Aneta Zuberkova, expert slovac independent,  responsabilă de fondurilor europene și cooperare în cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, a prezentat experiența Slovaciei în elaborarea și implementarea programelor și proiectelor de dezvoltare regională.

Proiectul „Convenția Națională pentru Integrare Europeană" este implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul", Centrul Analitic Independent Expert-Grup și Asociația pentru Politică Externă, în parteneriat cu Asociația de Politică Externă din Slovacia și cu suport financiar din partea Ministerului Afacerilor Externe a Republicii Slovace