Prima   -  Noutăți - În orașul Ialoveni va fi înființat un Centru de Informare pentru autoritățile locale din țara noastră.

În orașul Ialoveni va fi înființat un Centru de Informare pentru autoritățile locale din țara noastră.

   
29.06.2012   1534 Accesări  

În orașul Ialoveni va fi înființat un Centru de Informare pentru autoritățile locale din țara noastră.

Astăzi, Marcel Răducan Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova și Jerzy Pomianowski Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone au semnat, în acest sens, un Memorandum de înțelegere care are drept scop dezvoltarea cooperării interinstituțională și facilitarea consolidării administrației publice locale din țara noastră.

La evenimentul de semnare a documentului au participat oficialii MDRC, reprezentanții Ambasadei Republicii Polone la Chișinău,  Agențiile de Dezvoltare Regională, reprezentanții administrației publice locale, societății civile și ONG.

Ministrul Marcel Răducan a menționat că inițierea unui Centru de informare pentru Administrațiile Publice Locale are drept scop dezvoltarea localităților țării astfel încît să nu vorbim despre Republica Moldova ca țara unui singur oraș, să oferim posibilități tuturor orașelor din țară să se alinieze Chișinăului. "Sperăm că acest Centru de informare va oferi posibilități reale pentru APL de nivelul I și II în procesul de realizare a activităților planificate, prin participarea la trainingurile organizate dar și prin cooperarea și comunicarea eficientă cu specialiștii Centrului. Este un început de bun augur sperăm ca această experiență să fie preluată și în regiunile Nord și Sud".

La rîndul său, Jerzy Pomianowski a menționat că în Polonia au fost înregistrate succese la acest capitol, iar schimbul de experiență în acest sens, înființarea acestui Centru reprezintă un proiect mic dar cu așteptări mari, pentru că rolul acestuia este atît de a  informa cît și de a sprijini și coopera cu administrația publică locală în elaborarea proiectelor de dezvoltare regională pentru o implementare eficientă și de durată.

În acest context, directorul ADR Centru Tudor Meșină  a specificat că este mulțumit că la evenimentul de astăzi participă reprezentanții administrațiilor publice locale din Ialoveni și Hîncești, primarii de localități cei care nemijlocit vor beneficia de suport în cadrul acestui proiect, pentru că asta denotă cooperare, colaborare și comunicare eficientă cu autoritățile locale. De asemenea, directorul Agenției a mai adăugat că acest Centru de informare va ajuta beneficiarii să elaboreze și să prezinte proiecte bune, durabile, bine structurate, precum și va asigura calitate și eficacitate în procesul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională.  

În conformitate cu Memorandumul de Înțelegere, activitatea Centrului se va concentra pe consolidarea administrației publice locale din Moldova, a instituțiilor neguvernamentale, precum și va fi responsabil pentru furnizarea informațiilor privind asistența financiară internațională (inclusiv UE) pentru Guvernul RM, APL și ONG-urile din Moldova.

Sediul Centrului de informare este oferit gratuit de ADR Centru (Ialoveni, str.Alexandru cel Bun 33), care va mai asigura și cheltuielile fixe ale biroului Centrului. De asemenea, Centrul va beneficia de sprijin financiar din partea Poloniei, până la sfârșitul anului 2013.