Prima   -  Noutăți - Managementul integrat al deșeurilor solide în scopul promovării mediului sănătos de trai, protecției mediului înconjurător, promovării afacerilor și a turismului în regiune

Managementul integrat al deșeurilor solide în scopul promovării mediului sănătos de trai, protecției mediului înconjurător, promovării afacerilor și a turismului în regiune

   
01.08.2012   1450 Accesări  

 

Autoritățile centrale și cele locale din raioanele Șoldănești, Rezina și Florești s-au reunit astăzi în cadrul unui atelier de lucru pentru a discuta despre managementul integrat al deșeurilor solide în scopul promovării mediului sănătos de trai, protecției mediului înconjurător, promovării afacerilor și a turismului în regiune.
Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Ministerul Mediului  împreună cu partenerii de dezvoltare Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ și  SLE HUMBOLDT University Berlin și-au propus să actualizeze Strategia de Dezvoltare Socio-Economică a localităților nominalizate, componenta Managementul Integrat al Deșeurilor Solide. Acest proces va fi coordonat de Agențiile de Dezvoltare Regională Nord și Centru.
Autoritățile centrale și locale își propun să identifice domeniile de intervenție în procesul de actualizare a Strategiilor de dezvoltare Socio-Economică a raioanelor nominalizate la componenta «Managementul integrat al deșeurilor solide”.
În cadrul reuniunii oficialii instituțiilor au comunicat că este prioritar corelarea obiectivelor Strategiilor Sectoriale cu cele ale Strategiilor Regionale și Naționale pentru a asigura o ameliorare a situației în domeniu la nivel național.
Totodată, a fost prezentată situația reală la capitolul managementul deșeurilor solide în Regiunea de Nord a țării. Astfel, în Nordul republicii funcționează serviciile de colectare a deșeurilor doar în orașe, iar localitățile rurale își depozitează deșeurile la marginea satului, de obicei, neautorizat. Datele statistice prezintă că în RD Nord există 614 poligoane de depozitare a deșeurilor, dintre acestea 220 sunt neautorizate.
Veaceslav Guțuțui  viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor a comunicat că  MDRC promovează parteneriatul intercomunitar și regionalizarea serviciilor, astfel,  conștientizarea și responsabilizarea cetățenilor va genera elaborarea proiectelor regionale și va reduce substanțial numărul gunoiștilor, dezvoltînd un management integrat al acestora.
Dorin Andros, șef al Direcției Politică și Dezvoltare Regională a menționat că la baza elaborării acestor Strategii ar trebui să fie consultat și Planul Național de Amenajare a Teritoriului pentru a avea o coordonare eficientă a activităților și a asigura o viziune unică vis-a-vis de planificarea strategică cu privire la plasarea poligoanelor de depozitare a deșeurilor solide.
La rîndul său, Larăz Chirică viceministrul mediului a menționat că din cauza numărului mare de gunoiști din țară, 95% din fîntîni nu corespund normelor sanitare, iar actualizarea strategiei în domeniu este importantă pentru redresarea situației.
În contextul, regionalizării serviciilor și coordonării strategiilor regionale cu cele naționale reprezentantul de țară al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Republica Moldova, Philipp JOHANNSEN a adăugat că donatorii străini sunt interesați să cunoască o planificare strategică bună la nivel regional și național și o corelare dintre acestea pentru a fi siguri că finanțarea pe care o acordă corespunde obiectivelor naționale.
Oficialii raioanelor au specificat că  este important ca în Strategie să fie indicat cîte gunoiști trebuie să existe în raion pentru că aceasta îi va ordona și responsabiliza pe cetățeni. MDRC