Prima   -  Noutăți - Consultări publice privind proiectul revizuit al Strategiei de Dezvoltare Regională Centru

Consultări publice privind proiectul revizuit al Strategiei de Dezvoltare Regională Centru

   
28.09.2012   1400 Accesări  

 

Ialoveni, 28 septembrie. Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) a organizat consultări publice privind proiectul revizuit al Strategiei de Dezvoltare Regională Centru (SDRCentru). La eveniment au participat membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru (CRD Centru), reprezentanți ai Autorităților Publice Locale din regiune și specialiști ai agenției.

„Consultările publice petrecute de ADR-uri vin să aducă suportul Dvs, al cetățenilor, în revizuirea acestui document. Sperăm ca pînă la sfîrșitul anului vom reuși să avem aceste documente aprobate” a menționat Veaceslav Guțuțui, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Grigore Cobzac, președintele CRD Centru: „Odată cu stabilirea noilor priorități trebuie să găsim accentele care trebuiesc puse pentru a contribui la creșterea dezvoltării economice. Totodată, cred că noile priorități incluse în SDR Centru vor veni în consolidarea eforturilor și obținerea unor rezultate sigure în acest domeniu”.

În cadrul evenimentului Liviu Andriuță, expert în domeniul dezvoltare regională, a prezentat contextul, fundamentarea și scopul abordării metodologice în procesul de revizuire a SDR Centru, probleme întîmpinate și perspective de îmbunătățire a strategiei.  

Procesul de revizuire a strategiei a fost inițiat la începutul anului curent de către ADR Centru, cu suportul experților proiectului UE „Asistență Tehnică pentru Suportul Bugetar Sectorial – Stimularea Economică în zonele Rurale” (ESRA). În urmă consultarilor și atelierelor de lucru, ADR Centru a reușit să elaboreze varianta preliminară a Strategiei de Dezvoltare Regională Centru. SDR Centru 2010-2016 în varianta actuală, reprezintă un document revizuit prin actualizarea datelor statistice utilizate pentru analiza socio-economică a regiunii, sinteza  și analiza schimbărilor intervenite în domeniile prioritare SDR, progresele înregistrate în perioada de implementare a strategiei (2010-2012). În contextul revizuirii SDR Centru, s-a identificat un domeniu nou care necesită intervenție - Eficiența Energetică (EE). Astfel prioritățile identificate în strategie sunt completate cu măsuri privind sporirea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie, obiectiv care se regăsește și în Strategia Națională de Dezvoltare a Republicii Moldova 2012-2020.

Toate propunerile recepționate pe parcursul unei săptămîni, cît și în timpul ședinței vor fi incluse în procesul verbal și vor fi, ulterior, analizate de către o comisie special creată care va decide asupra includerii acestora în documentul reactualizat. Documentul revizuit final va fi propus spre aprobare la Ședința Consiliului Regional de Dezvoltare Centru.

Așteptăm propunerile Dvs și pîna la 07 octombrie, curent, la adresa de e-mail: oficiu.adrc@gmail.com  

GALERIE FOTO

08.Proiectul revizuit al Strategiei de Dezvoltare Regionala Centru (SDR)