Prima   -  Noutăți - Autoritățile comunei Morozeni, inclusiv a satului Breanova, raionul Orhei vor fi nevoite să restituie circa 145 mii lei cheltuiți pentru construcția și amenajarea platformelor pentru deșeuri

Autoritățile comunei Morozeni, inclusiv a satului Breanova, raionul Orhei vor fi nevoite să restituie circa 145 mii lei cheltuiți pentru construcția și amenajarea platformelor pentru deșeuri

   
01.10.2012   2078 Accesări  

 

Autoritățile comunei Morozeni, inclusiv a satului Breanova, raionul Orhei vor fi nevoite să restituie circa 145 mii lei cheltuiți, pînă la moment, din Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru construcția și amenajarea  platformelor pentru deșeuri, dacă locuitorii satului Breanova vor continua să se împotrivească construcției poligonului, iar primăria comunei Morozeni nu își va îndeplini obligațiunile asumate conform contractului de parteneriat în cadrul proiectului. Primăria nominalizată riscă să fie exclusă din proiect, iar banii să fie restituiți în FNDR.

Săptămîna trecută mai mulți locuitori ai satului Breanova au protestat  împotriva construcției poligonului pentru colectarea centralizată a deșeurilor, astfel, punînd în pericol finalizarea proiectului.

În scopul, aplanării conflictului iscat între locuitorii satului Breanova și ceilalți beneficiari ai proiectului „Construcția platformelor pentru depozitarea deșeurilor solide", (primăriile Seliște, Isacova, Neculăieuca, Morozeni, Puțintei și Ghetlova (raionul Orhei); Săseni (raionul Călărași); Codreanca (raionul Strășeni)), una din opțiuni ar fi excluderea primăriei comunei Morozeni din proiect și restituirea banilor în FNDR.

Pentru a clarifica situația, a identifica și a stabili opțiunile eficiente în soluționarea conflictului pentru continuarea execuției lucrărilor la poligon, Marcel Răducan ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a convocat ieri seara, la minister o ședință de lucru cu primarii localităților nominalizate.

Astfel, ministrul Marcel Răducan a comunicat în debutul ședinței că Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor are menirea să valorifice cu succes banii din FNDR și să implimenteze eficient proiectele de dezvoltare regională, pentru a ridica nivelul de trai al populației și a oferi posibilități egale de dezvoltare localităților din regiuni. De asemenea, ministrul a specificat că asemenea incidente constituie un impediment serios în atingerea obiectivelor dezvoltării regionale, astfel că, Autoritățile Publice Locale sunt responsabile de informarea și conștientizarea populației în implementarea proiectelor regionale, inclusiv crearea oportunităților de dezvoltare a localității și îmbunătățirea nivelului de trai al concetățenilor din regiuni.

Primarul satului Neculăieuca, Dumitru Croitoru a explicat în fața oficialilor de la MDRC că pentru construcția acestui poligon de colectare a deșeurilor a fost repartizată o suprafață de teren de 5 ha din patrimoniul primăriei Neculăieuca, ce este situat la o distanță de circa 1,5 km de satul Breanova. Acesta a mai adăugat că chiar la intrarea în satul Breanova există o gunoiște neautorizată, iar în procesul de conștientizare a populației s-a explicat importanța amenajării unei gunoiști în regiune, precum și s-a demonstrat că teritoriul unde se construiește acest poligon nu aparține satului Breanova.

În cadrul discuțiilor oficialii MDRC au prezentat toate opțiunile acestui proiect: extinderea poligonului din Orhei; informarea repetată a populației, amenajarea unei fîșii forestiere lîngă poligon, precum și excluderea din proiect a comunei Morozeni, inclusiv a satului Breanova.

Totodată, aleșii poporului au convenit să organizeze sîmbătă, 29 septembrie 2012, în satul Breanova, începînd cu ora 9 .00 o masă rotundă la care să participe primarii celor 9 localități implicate în proiect și grupul de inițiativă din s. Breanova pentru a le prezenta  opțiunile identificate și  a decide soarta localității în cadrul proiectului.

Amintim,  obiectivul general al proiectului regional este realizarea unui sistem eficient de gestionare a deșeurilor menajere solide (DMS) în 20 de localități din 3 raioane: Orhei, Strășeni și Călărași, iar beneficiari finali sunt 25.000 locuitori, 68 agenți economici, 107 instituții publice. Mijloacele financiare alocate din FNDR în anul 2012, pentru implementarea eficientă a proiectului constituie circa 8 mln lei. Costul total al proiectului fiind de 17, 9 mln lei. Proiectul a demarat în anul 2011 și urmează a fi finalizat pînă la finele anului curent.  sursa - MDRC