Prima   -  Noutăți - Proiectul revizuit al Strategiei de Dezvoltare Regională Centru și Planul Operațional Regional 2013-2015 au fost aprobate

Proiectul revizuit al Strategiei de Dezvoltare Regională Centru și Planul Operațional Regional 2013-2015 au fost aprobate

   
10.10.2012   1499 Accesări  

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru (CRD Centru) au aprobat astăzi Proiectul revizuit al Strategiei de Dezvoltare Regională(SDRC) și Planul Operațional Regional (POR) 2013-2015.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ADR Centru au întrunit într-o ședință, în acest  sens, membrii CRD, în scopul prezentării spre aprobare a proiectului revizuit al SDR Centru și POR 2013-2015.

Prezent la ședință, viceministrul Veacelav Guțuțui precizat: „Vă mulțumesc pentru faptul că ați manifestat interes pentru această  ultimă ședință a CRD Centru în care veți aproba documente importante. Astăzi încheiem acest ciclu de activități - aprobarea documentelor strategice pe regiuni. Pot să remarc faptul că de la ultima ședință a CRD Centru și pînă la momentul dat s-au obținut mai multe rezultate pozitive privind valorificarea resurselor din FNDR, lucru care ne bucură. Doresc mult succes în activitatea de astăzi și sper că la sfîrșit vom ieși de aici cu documentele aprobate".

          

Tudor Meșină, directorul ADR Centru a salutat prezența celor prezenți și a adus mulțumiri celor care au muncit în procesul de revizuire a Strategiei. „Aș vrea să menționez și interesul din partea APL care au participat la consultările publice unde au venit cu propuneri pentru revizuirea proiectului. Urez succes tuturor în toate activitățile" a mai adăugat directorul  ADRCentru.

În cadrul ședinței, Liviu Andriuță, expert în domeniul dezvoltare regională, a prezentat contextul, fundamentarea și scopul abordării metodologice în procesul de revizuire a SDR Centru, probleme întîmpinate și perspective de îmbunătățire a strategiei. Portrivit SDR Regiunea de Dezvoltare Centru urmează să devină o regiune prosperă, dinamică, diversificată și atractivă pentru investitori. Locurile de muncă bine remunerate, valorile umane și culturale, mediul ambiant curat și participarea activă a cetățenilor va pune baza coeziunii sociale a comunității și va asigura bunăstarea și crearea condițiilor favorabile de trai pentru locuitorii săi.

 Iulian Ungureanu, specialist în cadrul Secției planificare strategică și programare a adus la cunoștința membrilor CRD Planul Operaționl Regional al Regiunii Centru pentru anii 2013-2015. POR Centru 2013-2015 este cel de al doilea ciclu de implementare a Strategiei de Dezvoltare Regională Centru 2010-1016 și cuprinde proiectele selectate în urma APP II.  

În urma unei sesiuni de discuții membrii CRD au aprobat în unanimitate ambele documente strategice de planificare.

Tot în cadrul ședinței, Stela Corobceanu consultantul superior național în Dezvoltare Regională, adjunctul liderului de echipă, a expus  și „Obiectivele și activitățile Componentei II Planificare și Programare regională" a proiectului „Modernizarea serviciilor publice Locale".

Procesul de revizuire a strategiei a fost inițiat la începutul anului curent de către ADR Centru, cu suportul experților proiectului UE „Asistență Tehnică pentru Suportul Bugetar Sectorial - Stimularea Economică în zonele Rurale" (ESRA). În urmă consultarilor și atelierelor de lucru, ADR Centru a reușit să elaboreze varianta preliminară a Strategiei de Dezvoltare Regională Centru. SDR Centru 2010-2016 în varianta actuală, reprezintă un document revizuit prin actualizarea datelor statistice utilizate pentru analiza socio-economică a regiunii, sinteza  și analiza schimbărilor intervenite în domeniile prioritare SDR, progresele înregistrate în perioada de implementare a strategiei (2010-2012). În contextul revizuirii SDR Centru, s-a identificat un domeniu nou care necesită intervenție - Eficiența Energetică (EE). Astfel prioritățile identificate în strategie sunt completate cu măsuri privind sporirea eficienței energetice a clădirilor și facilităților publice, obiectiv care se regăsește și în Strategia Națională de Dezvoltare a Republicii Moldova 2012-2020.

Aprobarea acestor documente va permite coagularea energiilor din Regiunea de Dezvoltare Centru pentru implementarea unor proiecte de dezvoltare regională ce vor avea un impact direct asupra calității vieții din regiune.

Descărcați:

 

  • POR va fi publicat în urma introducerii modificărilor propuse în cadrul Sedinței CRD din 10.10.2012

Strategia de Dezvoltare Regională (SDR) pentru Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC) reprezintă un document de politici publice care are în vizor etapa de dezvoltare pe termen mediu a regiunii. Ea este coerentă cu cele mai importante documente de politici în domeniul dezvoltării regionale. SDR se bazează pe evaluarea detaliată economică, socială și de mediu a potențialului regiunii Centru, efectuată în baza constatărilor rezultate din numeroasele studii. Strategia de Dezvoltare Regională este rezultatul final al unui proces complex de consultare și dezbatere pe tema dezvoltării durabile și echilibrate a regiunilor.

Planul Operațional Regional Centru 2013-2015 este un document strategic de programare și un instrument de implementare SDR Centru, prevăzut pentru o perioadă de trei ani, ce cuprinde programe, proiecte și activități prioritare, și care împreună cu alte programe operaționale sectoriale, contribuie la implementarea politicilor naționale de dezvoltare întru atingerea viziunii strategice a RDC și obiectivelor de dezvoltare durabilă a regiunii.

 


GALERIE FOTO

 Prezentarea Proiectului SDR Centru-revizuit 

                                                                                       

Prezentarea POR 2013 2015