Prima   -  Noutăți - Reuniunea Informală a Miniștrilor de Externe din Regiunea Dunării

Reuniunea Informală a Miniștrilor de Externe din Regiunea Dunării

   
25.10.2012   1467 Accesări  

 

La începutul săptămânii curente în or. St Pölten,  din landul Austria Inferioară, s-a desfășurat cea de-a 2 Reuniune Informală a Miniștrilor de Externe din Regiunea Dunării.

La eveniment au participat Comisarul UE pentru Politică Regională, Johannes Hahn și Miniștrii de Externe din Austria, România și Slovacia. De asemenea, au mai participat  60 reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, sectorului asociativ din cele 14 state-semnatare a Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Din partea Ambasadei Republicii Moldova în Austria au participat Ambasadorul E.S. Valeriu Chiveri și consilierul Mariana Roibu. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a Republicii Moldova a fost reprezentat de Veaceslav  Guțuțui viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor.

În mesajul său Veaceslav Guțuțui a prezentat  poziția Republicii Moldova privind implementarea SUERD, unele din propunerile noastre fiind incluse în textul Declarației Reuniunii. De asemenea, viceministrul a menționat că principala provocare pentru țara noastră o constituie faptul că statul nostru nu este eligibil pentru majoritatea programelor UE menite să faciliteze și să sprijine punerea în aplicare a SUERD. În acest sens este necesar suportul Comisiei Europene mai cu seamă în ceea ce ține accesul la fonduri. Astfel, oficialul a subliniat necesitatea dezvoltării unor mecanisme speciale de finanțare pentru SUERD elaborate pentru statele non-UE; consolidarea capacităților coordonatorilor naționali și a platformelor naționale de implementare a Strategiei; precum și cooperarea mai eficientă dintre programele de cooperare transfrontalieră și SUERD.

În cadrul Reuniunii, statele membre ale SUERD au avut posibilitatea să-și expună punctul de vedere asupra Strategiei. Astfel, principalele subiecte discutate au fost: experiența și evoluția SUERD, planificarea și coordonarea eficientă a Strategiei, rolul orașelor/regiunilor în procesul de implementare a Strategiei și impulsionarea cooperării în Regiunea Dunării.

 Reprezentanții României, Austriei, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei au prezentat informații relevante despre proiectele macro-regionale în curs de implementare, inclusiv ce vizează construcția de poduri între Austria și Slovacia, România și Bulgaria, inițiative în domeniul turismului și culturii, dezvoltării economice, etc.

 În concluzii oficialii au convenit că buna cooperare între țările din Regiunea Dunării va accelera punerea în aplicare a Strategiei Europa 2020. Acest lucru se va realiza prin proiecte cu impact major și printr-un schimb continuu de experiență. De asemenea, s-a apreciat că implementarea SUERD are un început promițător, fiind totodată necesar fortificarea rezultatelor obținute după primul an de implementare a Strategiei.

 La final miniștrii au convenit că în faza următoare de implementare a SUERD,  2014-2020, Comisia Europeană va sprijini implementarea Strategiei, iar țările din Regiunea Dunării își vor asuma rolul de lider în aplicarea consolidată a Strategiei. De asemenea, UE va continua susținerea prin intermediul proiectelor și acțiunilor în cadrul programelor privind politica de coeziune și prin utilizarea deplină a altor instrumente relevante ale UE.

 Totodată, participanții au propus promovarea comunicării eficiente dintre structura de conducere a SUERD și părțile interesate (publice și private), prin implicarea actorilor de la nivel regional și local, societatea civilă și sectorul privat, în procesul de implementare a Strategiei. De asemenea, este esențial de a crește gradul de conștientizare și nivelul de informare privitor la potențialul de dezvoltare oferit de SUERD, iar programele relevante și fondurile disponibile să fie utilizate pentru punerea în aplicare a obiectivelor Strategiei. MDRC