Prima   -  Noutăți - Forumul investițional în Dezvoltare Regională în Regiunea de Dezvoltare Sud

Forumul investițional în Dezvoltare Regională în Regiunea de Dezvoltare Sud

   
26.10.2012   1590 Accesări  

 

Astăzi, în sesiune plenară și-a continuat lucrările Forumul investițional în Dezvoltare Regională ,,Crearea oportunităților de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Sud".

La deschiderea sesiunii au fost prezenți: Prim-ministrul Republicii Moldova Vladimir Filat, Valeriu Lazăr Vice-prim-ministrul și ministru al Economiei, Marcel Răducan ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Dirk Schuebel șeful delegației UE în Republica Moldova. De asemenea, la eveniment au mai participat: Veaceslav Guțuțui viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, reprezentanții Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud, oameni de afaceri din țară și alți actori interesați de promovarea dezvoltării regionale în țara noastră, precum și potențiali investitori din 15 țări.

Prim-ministrul Vladimir Filat a rostit un discurs de deschidere a sesiunii în care a menționat necesitatea organizării acestui Forum Investițional pentru a promova oportunitățile existente, specificînd avantajele Regiunii Sud:  poziționarea geografică reușită; 14 puncte vamale, inclusiv 2 spre UE; 2 zone economice libere; singura regiune cu ieșire la mare, etc. De asemenea, Prim-ministrul a vorbit despre condițiile climaterice unice pentru producerea strugurilor și a vinului bun, menționînd că în regiune activează  54 de fabrici de vin. Totodată, Vladimir Filat a remarcat exemplul Sudiei care este unul din cei mai substanțiali investitori în Republica Moldova.

Despre oportunitățile și avantajele investiționale în această regiune a vorbit și Vice-prim-ministrul și ministrul Economiei Valeriu Lazăr care a specificat că mottoul și scopul Forumului este crearea oportunităților. În acest context, Valeriu Lazăr a subliniat că această regiune are foarte multe oportunități investiționale ce necesită a fi valorificate, iar evenimentul organizat trebuie privit prin prisma valorificării oportunităților.

Marcel Răducan ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a salutat, la rîndul său,  participanții la eveniment și a menționat că dezvoltarea regională durabilă este șansa unei dezvoltări uniforme a țării noastre, precum și a reiterat misiunea MDRC - ului de a asigura dezvoltarea echilibrată a regiunilor. De asemenea, ministrul Marcel Răducan a vorbit despre experiența pozitivă și parteneriatele concrete înregistrate în urma organizării și desfășurării Forumul Regional în Nordul țării, exprimîndu-și speranța că Forumul Investițional în Dezvoltarea Regională din Regiunea de Dezvoltare Sud va promova atragerea investițiilor străine directe și va oferi posibilitatea participanților să inițieze proiecte comune și parteneriate durabile.

Menționăm, că evenimentul se desfășoară în perioada 25-26 octomrbie curent, iar în prima zi participanții au efectuat vizite la proiecte de succes din Regiunea de Sud, finalizate sau în proces de implementare.

Scopul Forumului este de a prezenta și de a promova potențialul Regiunii de Dezvoltare Sud, de a prezenta oportunitățile investiționale ale regiunii și de a stabili parteneriate în vederea inițierii unor proiecte comune.

Totodată, menționăm că organizatori ai evenimentului sunt MDRC, Ministerul Economiei, Agenția de Dezvoltare Regională Sud și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova.

La Forumul Investițional s-au prezentat circa 150 de participanți, reprezentanți ai: misiunilor diplomatice din Moldova, MDRC, Ministerului Economiei și altor ministere de resort,  membrii Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare, reprezentanți ai Autorităților Publice Locale, ONG-urilor,  mass-mediei locale și naționale. 

GALERIE FOTO