Prima   -  Noutăți - Conferința Internațională «Provocările din sectorul apă și canalizare în Republica Moldova»

Conferința Internațională «Provocările din sectorul apă și canalizare în Republica Moldova»

   
07.11.2012   1754 Accesări  

6 noiembrie 2012. Chișinău.

Ministerul Mediului, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Biroul Elvețian de Cooperare, Reprezentanța Ambasadei Elveției în Moldova au organizat marți, 6 noiembrie 2012 la Hotelul Leogrand Conferința Internațională «Provocările din sectorul apă și canalizare în Republica Moldova». În cadrul conferinței prim-ministrul Vlad Filat, ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, precum și alți oficiali au abordat problema sistemelor de asigurare cu apă și canalizare a populației din R. Moldova.

În luarea sa de cuvînt, prim-ministrul s-a referit și la două aspecte-cheie: puterea comunității și ignoranța. Potrivit premierului Vlad Filat, subiectul abordat la această conferință este unul strategic pentru țară. „Cea mai mare provocare este ca fiecare să aibă un angajament personal față de accesul la apă, față de responsabilitatea cum folosește apa, față de modul în care construiește o fîntînă sau proiectează un apeduct. Anume pornind de la angajamentul personal al fiecărui cetățean, lider, șef de instituție, primar etc. vom avea cetățeni care au acces la apă de calitate. Așa vom avea o țară modernă”, a conchis Filat. 

Participanții la conferință au pus în discuții mai multe subiecte sensibile pentru țara noastră și au venit cu soluții și pași pentru pe care țara noastră trebuie să-i întreprindă. Gheorghe Șalaru a făcut o prezentare amplă a situației în domeniul aprovizionării cu apă potabilă și canalizare  în R. Moldova, menționînd că 45% din populația țării nu au acces la sisteme de calitate de aprovizionare cu apă potabilă, iar 65% - la sisteme de canalizare. Ministrul s-a arătat convins că, prin eforturi comune și bine coordonate, se va reuși îmbunătățirea situației  în domeniu.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Mediului al R Moldova, Delegația Uniunii Europene în R Moldova, Biroul Elvețian de Cooperare, la el participând reprezentanți ai Guvernului R Moldova, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, reprezentantul ONU Catarina de Albuquerque, șeful Biroului Elvețian de Cooperare Georgette Bruchez și șeful echipei AT-PSPS Philippe Bergeron, reprezentanți ai administrației publice locale, dar și ai peste 200 de invitați din țară și străinătate, specialiști în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare. ADR Centru a fost reprezentată de Iulian Ungureanu, specialist în secția planificare strategică și programare.