Prima   -  Noutăți - Ședință de informare cu privire la Componenta 3 a Proiectului Twinning ”œConsolidarea capacităților în dezvoltarea regională în RM”.

Ședință de informare cu privire la Componenta 3 a Proiectului Twinning ”œConsolidarea capacităților în dezvoltarea regională în RM”.

   
09.11.2012   1388 Accesări  

09 noiembrie, Ialoveni.

La sediul ADR Centru a avut loc ședința de informare cu privire la Componenta 3 a Proiectului Twinning "Consolidarea capacităților în dezvoltarea regională în RM".

Tudor Meșina, directorul agenției a salutat oaspeții și a prezentat participanții la ședință, afirmînd că vor fi depuse eforturi maxime pentru a obține succese.

Igor Malai, director-adjunct Direcția generală dezvoltare regională, MDRC, lider de proiect, a prezentat particularitățile proiectului. Totodată, a menționat că doar avînd suportul extern se va reuși apropierea politicii de dezvoltare regională din Republica Moldova de cea europeană.

Anne Azam-Pradeilles, reprezentantul Franței în cadrul proiectului a specificat: „Scopul este axat pe anumite aspecte bine stabilite, condițiile proiectului vor fi adaptate la realitățile din Republica Moldova, iar rezultatul va fi cel scontat, deoarece experții străini dețin experiență în proiecte Twinning iar specialiștii moldoveni cooperează foarte eficient și realizează în termeni acțiunile propuse". Un aspect al acestei componenete este transferul celor mai bune practici în dezvoltarea regională și planificarea teritorială elaborate de stalele membre ale UE.

În acest context s-a decis a propune 2 proiecte din regiunea centru pentru a beneficia de suportul consultativ în scopul adaptării acestora la stadarde europene, pentru eventuale finanțări/cofinanțări din parte fondurilor europene. Participanții la ședință, reprezentanți ai CRD Centru și APL, s-au arătat interesați de posibilități și au propus a se acorda prioritate proiectelor de la prioritatea 2 „Susținerea dezvoltării sectorului privat, în special în regiunile rurale".

Amintim că în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova" UE va aloca mijloace financiare în mărime de circa 1.170.000 €, bani ce vor fi utilizați pentru preluarea experienței statelor europene în domeniul dezvoltării regionale, prin intermediul experților români, francezi și letoni. Proiectul se va desfășura în perioada mai 2012 - ianuarie 2014, timp în care vor fi organizate seminare de formare; ateliere de lucru, vizite de studiu. Menționăm că proiectul are trei componente majore ce țin de: revizuirea cadrului legislativ existent privind dezvoltarea regională, planificarea teritorială și dezvoltarea capacităților specialiștilor din cadrul MDRC. Amintim că Twinning-ul a fost conceput ca un instrument de cooperare administrativă țintită pentru sprijinirea țărilor candidate și din vecinătatea UE.