Prima   -  Noutăți - Primul Forum Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării a avut loc la Regensburg

Primul Forum Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării a avut loc la Regensburg

   
30.11.2012   2167 Accesări  


Primul Forum Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării,  a avut loc la Regensburg în perioada 27-28 noiembrie, în Bavaria, și a celebrat rezultatele primului an de la lansarea acestei strategii.

Gazdele evenimentului au fost landul Bavaria și comisarul UE pentru politica regională, Johannes Hahn, iar drept oaspete de onoare  a participat cancelarul german Angela Merkel, care a susținut discursul principal și a participat în dezbateri cu publicul.  

Cancelarul german Angela Merkel a încurajat actorii  Dunării să utilizeze pe deplin șansa pe care o avem în Europa de a trăi într-o democrație.

Strategia Dunării vine cu soluții comune la provocări cu care se confruntă 14 țări și care țin de domenii variate, precum transport, securitate, turism, mediu, energie, ocuparea forței de muncă și creșterea economică.

Comisarul UE pentru politica regională, Johannes Hahn, a spus: „Sunt convins că această strategie are o contribuție esențială la competitivitatea acestei regiuni a Europei.Proiectele înregistrează progrese tot mai mari și dau deja rezultate."

La Forumul Anual au participat circa 600 de reprezentanți din cele 14 țări implicate în strategie, inclusiv numeroși miniștri și secretari de stat, cu scopul de a face un bilanț și de a trasa planuri pentru viitor. De asemenea, au fost prezente personalități din sectorul privat, din mediile regionale de afaceri, din societatea civilă și din mediul academic.

Republica Moldova a fost reprezentată de coordonatorul național, Veaceslav Guțuțui, viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, Svetlana Rogov, șefa direcției relații internaționale și atragerea investițiilor din cadrul MDRC, Ion Bodrug, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, reprezentantul Ministerului Educației, Cancelariei de Stat și consulul general al Republicii Moldova la Frankfurt pe Main, Dumitru Socolan.

Strategia UE pentru regiunea Dunării a fost lansată  pe 13 aprilie 2011 și are drept scop  atragerea investițiilor strategice în domenii cheie, precum și de a crea rețele care să reunească atât administrații politice, cât și antreprenori, întreprinderi mici și cercetători pentru a dezvolta cooperarea în domenii precum securitatea și turismul.

Această strategie a dat deja naștere unor inițiative și proiecte majore, precum: 

§  Memorandumul de înțelegere dintre România și Bulgaria privind navigația pe Dunăre;

§  Modelul de piață a gazelor naturale pentru regiunea Dunării,cu rezultate atât de încurajatoare încât se intenționează extinderea lui la întreaga UE;

§  Turismul pe Dunăre: marcă unică - un concept inovator de marketing la nivelul macroregiunii, care include ideea de transport sustenabil cu ambarcațiuni și biciclete și o nouă flotă de croazieră care se află deja în construcție;

§  Aplicarea legii - în cadrul acestei inițiative, regiunile colaborează cu Europol în proiecte precum detectarea crimei organizate și combaterea corupției în regiunea Dunării;

§  Proiectul privind riscul de inundații pe Dunăre - 19 instituții din 8 țări participă la realizarea hărților de inundabilitate și la protejarea regiunii;

§  Danube Business Forum- prima platformă de comunicare și colaborare pentru întreprinderile mici și mijlocii din aceste regiuni, în care sunt implicate 300 de IMM”‘uri;

§  Proiect privind navele inovatoare: dezvoltarea transportului sustenabil pe Dunăre - soluții tehnologice noi dezvoltate împreună cu departamentul pentru cercetare și inovare al Comisiei.

Consiliul European i-a cerut Comisiei să prezinte, până în iunie 2013, primul raport asupra progreselor înregistrate în cadrul Strategiei Dunării. Ca pas premergător acestui raport, Comisia  a prezentat cu ocazia forumului din Regensburg documentul de reflecție privind rezultatele de până acum și modalitățile de îmbunătățire în viitor a performanțelor strategiei.

Èšările care participă la Strategia UE pentru regiunea Dunării sunt:Germania (Baden”‘Württemberg și Bavaria), Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Moldova și Ucraina.

Mai multe informații pot fi găsite pe: http://www.danube-region.eu/pages/projects-and-initiatives