Prima   -  Noutăți - ADR Centru a semnat la Alba Iulia un acord de parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru România

ADR Centru a semnat la Alba Iulia un acord de parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru România

   
02.12.2012   2436 Accesări  

În ziua de 1 decembrie 2012, Agenția de Dezvoltare Regională Centru din Republica Moldova și Agenția pentru Dezvoltare Regională România au semnat, în orașul Alba Iulia, Acordul de parteneriat destinat stabilirii cadrului comun de cooperare continuă și echilibrată. Parteneriatul a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de către Simion Crețu, director general ADR Centru România, și Tudor Meșină, director ADR Centru Republica Moldova, în prezența reprezentanților mass media și a experților din cele două instituții. La eveniment au participat Nicolae Mereacre, secretarul Consiliului raional Ialoveni, Andrei Hîncu, responsabil de relațiile internaționale în cadrul ADR Centru, Nicolae Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și vicepreședinte CDR Centru, precum și Florin Roman, vicepreședinte Consiliului Județean Alba.

„Considerăm că, după doisprezece ani de activitate, și după ce am reușit să demonstrăm că putem să atragem importante fonduri europene pentru dezvoltarea regiunii noastre, a venit momentul să-i sprijinim și pe alții să reușească în domeniul planificării și programării resurselor pentru dezvoltare. Dorim și putem să-i sprijinim pe colegii noștri din Republica Moldova, pentru că nu avem în comun doar numele, ci și o viziune complexă pentru viitor. Din acest viitor fac parte structurile parteneriale și dezvoltarea de proiecte comune, în beneficiul cetățenilor. Legătura noastră, din punct de vedere instituțional, a fost facilitată de Consiliul Județean Alba, care deja derulează un parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni, unde-și are sediul ADR Centru din Republica Moldova. Ca să susținem și să extindem această colaborare, demarăm acum un parteneriat pe care îl vrem eficient, pentru a-i sprijini pe noii noștri parteneri să dezvolte proiecte viabile care să susțină, la un moment dat, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Simion Crețu după ceremonia semnării Acordului bilateral de Parteneriat.

”Obiectivele noastre în cadrul acestui parteneriat sunt bine definite. Trebuie să ne pregătim în comun, cu sprijinul specialiștilor din România, pentru utilizarea cu succes a fondurilor europene disponibile prin Programele specifice fiecărei țări. În final, trebuie să obținem rezultate care să asigure dezvoltarea social-economică echilibrată a regiunilor noastre, dar și să valorificăm cât mai bine oportunitățile financiare, instituționale și umane pentru dezvoltare regională. Avem nevoie de expertiza românească, deoarece exemplele de succes trebuie să fie urmate, iar greșelile pot fi evitate mai ușor, dacă ai parteneri de încredere. Regiunea Centru din Moldova are resurse și oportunități, iar cu sprijinul partenerilor noștri, din România dar și din alte țări, vom putea să obținem și să utilizăm fondurile disponibile în cadrul programelor de sprijin ale Uniunii Europene”, a declarat Tudor Meșină, directorul ADR Centru Republica Moldova.

Acordul semnat prevede schimburi de experiență în aria regiunilor de dezvoltare, în scopul dezvoltării capacităților tehnice ale angajaților celor două ADR, pentru dezvoltarea și managementul proiectelor, precum și stimularea ideilor de proiecte regionale de interes comun, elaborarea acestora și identificarea resurselor financiare pentru implementarea lor. Parteneriatul va asigura transferul de cunoștințe privind pregătirea pentru aderare la Uniunea Europeana a Republicii Moldova. În primă fază sunt vizate cooperarea în scopul dezvoltării și consolidării legăturilor economice dintre cele două regiuni, prin organizarea de misiuni economice, evenimente de brokerage în domenii și sectoare economice care prezintă interes pentru ambele regiuni, promovarea schimburilor culturale dintre cele două regiuni, precum și extinderea cooperării la nivelul celor două Consilii de Dezvoltare Regională.