Prima   -  Noutăți - Banii din FNDR pentru 2013 au fost distribuiți

Banii din FNDR pentru 2013 au fost distribuiți

   
21.12.2012   2623 Accesări  

 

În după amiaza zilei de ieri, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a decis distribuirea mijloacelor financiare ale Fondului Național pentru Dezvoltare Regională pentru anul 2013.

Astfel, pentru anul următor conform Legii bugetului de stat  în FNDR vor fi alocate mijloace financiare în mărime de 191 250,0 mii lei. Din suma totală pentru implementarea proiectelor vor fi alocați 183 738,1 mii lei, iar pentru cheltuielile operaționale ale Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord Centru și Sud vor fi alocați 7 511,9 mii lei.

Obiectivul distribuirii mijloacelor financiare este de a asigura continuitatea proiectelor inițiate în perioada anterioară, precum și de a repartiza banii pe regiuni, proporțional numărului raioanelor, preponderent pentru raioanele care nu au beneficiat pînă în prezent de alocații din FNDR.

Totodată, vor fi finanțate proiectele din infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, susținerea dezvoltării sectorului privat, îmbunătățirea factorilor de mediu și turism. Astfel, în 2013 vor fi finanțate pentru finisare 8 proiecte inițiate în anul 2011, precum și vor fi implementate alte 14 proiecte noi.

 „Din numărul total de 33 proiecte din primul Apel de propuneri de proiecte au fost implementate eficient 22, valorificarea mijloacelor financiare pentru 2012 s-a realizat în proporție de 100%. Vom continua să implementăm proiectele de dezvoltare regională sub același deviz: - transparență, calitate și eficiență, pentru a asigura creșterea bunăstării locuitorilor din regiunile de dezvoltare" a subliniat Marcel Răducan Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în cadrul CNCDR".

Menționăm, în Documentul Unic de Program pentru anii 2013-2015 au fost incluse 61 proiecte prioritare. Acestea vor fi finanțate atît din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională cît și de partenerii de dezvoltare. Suma totală a proiectelor incluse în DUP constituie 1 253,4 mln lei. MDRC