Prima   -  Noutăți - Dezvoltare regională prin inovare, transfer tehnologic și dezvoltarea spiritului antreprenorial

Dezvoltare regională prin inovare, transfer tehnologic și dezvoltarea spiritului antreprenorial

   
05.02.2013   1263 Accesări  

 

În perioada 20-30 ianuarie 2013, un grup de specialiști ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud au învățat din experiența Italiei și Spaniei în realizarea politicii de dezvoltare regională Republica Moldova. Pe parcursul acestei perioade au fost vizitate mai multe organizații din 4 regiuni din Italia și Spania.

Italia

În reginea Lazio, delegația din Republica Moldova a avut întrevederi cu reprezentanții organizației FILAS (Finanziaria laziale di sviluppo, www.filas.it), ce are misiunea de a ghida economia regiunii Lazio precum și de a promova dezvoltarea  și inovarea, în special prin adoptarea de noi tehnologii. Tot aici, delegația a avut o întrevedere și cu reprezentanți ai BIC Lazio, unde au aflat că această organizație sprijină dezvoltarea regiunii prin crearea de noi întreprinderi și extinderea celor existente. (www.biclazio.it)

Următorul popas în cadrul vizitei, delegația l-a făcut în regiunea Emilia Romagna, vizitînd Consorțiul ASTER din Bolognia. Aici au luat cunoștință despre susținerea, coordonarea și valorizarea cercetării și a transferului tehnologic. (www.aster.it)

Prima vizită efectuată în regiunea Veneto a fost realizată la agenția Camerei de comerț din or.Treviso Treviso Tehnologia – agenție pentru inovare care se axează pe 3 mari domenii de intervenție: asistență tehnică; cercetare și inovare tehnologică și dezvoltare de capacități – toate bazate pe inovație și plus-valoare. (www.tvtecnologia.it)

Ulterior, a fost vizitată Fundația La Fornace (Fondazione la Fornace dell-Innovazione), creată la inițiativa unui grup de antreprenori asociați, care pe parcurs s-a extins prin atragerea mai multor reprezentanți din universități, bănci, camere de comerț, actori instituționali – toți implicați în crearea de noi intreprinderi în inovare și cercetare.(www.fondazionefornace.org

Spania

Vizita de studiu a continuat în Spania, unde reprezentanții MDRC și ai ADR-urilor au luat cunoștință de politica de dezvoltare urbană a țării gazdă prin exemplul de succes al orașului Zaragoza (Regiunea Aragon)(www.zaragoza.es).

Gazda delegației a fost primăria orașului Zaragoza, care are în implementare un șir de proiecte de  dezvoltare a infrastructurii fizice, cu accent  pe îmbunătățirea serviciilor publice acordate locuitorilor și vizitatorilor acestui oraș.

Pentru a vedea exemplu de eficiență energetică, reprezentanții Moldovei au vizitat și ECOCIUDAD Valdespartera, cel mai nou cartier „eco” care întrunește toate criteriile de eficiență energetică.

Cursul vizitei a fost prelungit la Centrul de Artă și Tehnologie (CAT) din campusul „Mila Digitală”, centru care găzduiește 24 de companii start-up, bazate pe 3 linii strategice: Eficiența Energetică (EE), Tehnologii Informaționale (IT) și E-Sănătate.  

Vizita de studiu a fost organizatăe către META Group (Italia) în parteneriat cu EURADA cu suportul financiar al Comisiei Europene. Partener local: Ministerul Dezvoltării Regionale și Constructiilor.