Prima   -  Noutăți - Implementarea unui nou proiect în domeniul statisticii regionale

Implementarea unui nou proiect în domeniul statisticii regionale

   
22.02.2013   1338 Accesări   MDRC

 

Biroul Național de Statistică (BNS) în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Guvernul României lansează astăzi la Chișinău un nou proiect de îmbunătățire a disponibilității și credibilității statisticilor regionale pentru factorii de decizie din Republica Moldova.

Proiectul este implementat de către BNSîn parteneriat cu Cancelaria de Stat, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, agențiile de dezvoltare regională, cărora le revine rolul principal în aprobarea și promovarea rezultatelor obținute în cadrul proiectului.

Proiectul, avînd ca scop implementarea unor acțiuni menite să îmbunătățească disponibilitatea, relevanța, acuratețea și actualitatea datelor statistice la nivel regional și local, va ajuta atît factorii de decizie din țară, cît și partenerii de dezvoltare să identifice mai bine zonele dezavantajate ale țării, să înțeleagă mai profund caracterul problemelor cu care acestea se confruntă și să măsoare impactul acțiunilor și politicilor de dezvoltare la nivel local.

În rezultatul implementării proiectului, autoritățile publice și publicul larg vor dispune de date statistice regionale mai complete și mai fiabile, care sînt extrem de importante pentru procesul de planificare și asigurare a dezvoltării regionale durabile la toate nivelurile. În cadrul Proiectului vor fi identificate carențele informaționale privind disponibilitatea datelor pertinente în profil regional. Ulterior, în baza bunelor practici europene și ținînd cont de necesitățile și prioritățile țării, vor fi consolidate capacitățile instituțiilor naționale de a produce date calitative privind dezvoltarea regională a țării. 

Proiectul va contribui la îmbunătățirea indicatorilor social-economici la nivel regional și a metodologiilor de calcul, precum și la utilizarea mai bună a datelor relevante din surse administrative și statistice de informații, necesare pentru funcționarea APL-lor și activitatea de monitorizare a agențiilor de dezvoltare regională.

De asemenea, va fi acordat suport pentru armonizarea cu standardele UE în ceea ce privește divizarea regională a țării, luînd în considerație prevederile Nomenclatorului unităților teritoriale statistice (NUTS), care ar facilita comparabilitatea Republicii Moldova cu UE și eligibilitatea pentru accesarea de fonduri europene. O altă componentă a proiectului prevede revizuirea metodologică a Indicelui de Deprivare a Ariilor Mici, fiind unul din instrumentele de monitorizare și evaluare a implementării politicilor regionale.

Principalul partener extern în cadrul acestui proiect este Institutul Național de Statistică al României, care are o experiență vastă de armonizare la standardele europene și va oferi asistența necesară în acest domeniu.

Proiectul "Îmbunătățirea disponibilității și credibilității statisticii regionale pentru factorii de decizie din Republica Moldova", finanțat de Guvernul României, face parte din Programul Comun al ONU "Consolidarea sistemului statistic național", implementat de BNS în colaborare partenerii săi naționali și agențiile ONU -  PNUD, UN Women, UNFPA, UNICEF, ILO.