Prima   -  Noutăți - Primul Forum Regional de Investiții și Inovații în Regiunea Centru și-a deschis lucrările

Primul Forum Regional de Investiții și Inovații în Regiunea Centru și-a deschis lucrările

   
23.05.2013   1706 Accesări  


Peste 150 reprezentanți ai autorităților publice locale, potențiali investitori, partenerii de dezvoltare și membri de ONG-uri s-au reunit în cadrul primului Forum Regional de Investiții și Inovații „Cooperare pentru Dezvoltare” organizat astăzi la Costești, Ialoveni.

În debutul forumului, Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor,  a salutat participanții la eveniment și a menționat că prioritățile de dezvoltare regională în Republica Moldova pornesc de la dezideratul de a crește nivelul de trai pe întreg teritoriul țării. „Investițiile în domeniul dezvoltării regionale vor asigura dezvoltarea pe termen lung a economiei regiunii: infrastructura fizică, resurse umane, agricultură, inovații, mediu și vor  menține o relație deschisă cu investitorii” a mai adăugat ministrul.

De asemenea, Marcel Răducan și-a exprimat speranța că Forumul Regional pentru Investiții și Inovații „Cooperare pentru dezvoltare” va promova atragerea investițiilor străine directe și va oferi posibilitatea participanților să inițieze proiecte comune și parteneriate durabile.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), Tudor Meșina, a mulțumit celor prezenți pentru interesul sporit față de lucrările forumului. „Regiunea de Dezvoltare Centru tinde să ofere cele mai avantajoase posibilități de investiții, iar fiecare proiect implementat aici în regiune, de agenție sau de partenerii noștri, constituie o dovadă a faptului că regiunea este în continuă schimbare și trebuie investiți bani și resurse pentru dezvoltarea ei” a mai specificat directorul ADR Centru.

Veaceslav Guțuțui, viceministrul Dezvoltării Regionale și Costrucțiilor a precizat că nucleul procesului de dezvoltare este creat prin Agențiile de Dezvoltare Regională.  Totodată, viceministrul a menționat că instituționalizarea procesului de dezvoltare regională oferă și primele rezultate, prin Strategiile de Dezvoltare Regionale.

În discursul său Grigore Cobzac, președintele Consiliului regional pentru Dezvoltare Centru a menționat că în obiectivele prioritare ale activității Consiliului regional pentru Dezvoltre Centru se regăsește și prioritatea ce ține de încurajarea dezvoltării economice a regiunii și atragerea investițiilor.

Forumul reprezintă o platformă deschisă și interactivă pentru schimb de cunoștințe și practici în domeniul dezvoltării regionale în scopul consolidării capacităților actorilor regionali în atragerea investițiilor și promovarea inovațiilor în Regiunea de Dezvoltare Centru. De asemenea, forumul reprezintă o excelentă oportunitate de a stabili parteneriate pentru cooperare la nivel intermunicipal, regional și transfrontalier.

      

Printre partenerii externi participanți la eveniment sunt: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est România; Agenția de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, Slovacia; Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru; reprezentanți ai autorităților publice locale din Polonia și Estonia; Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ); Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID); Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

În cea de-a doua parte a zilei participanții au posibilitatea să discute în cadrul celor două panele de discuții privind dezvoltarea urbană echilibrată și cooperarea intermunicipală (politici, programe și practici de succes) și diversificarea economiei rurale (oportunități investiționale, programe și practici de succes).

Menționăm că Forumul Regional de Investiții și Inovații ,,Cooperare pentru Dezvoltare” este organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția de Dezvoltare Regională Centru.

Mai multe poze găsiți pe pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.359664174134276.1073741830.111063225661040&type=1