Prima   -  Noutăți - Ultimele realizări în proiectului Twinning "Consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova"

Ultimele realizări în proiectului Twinning "Consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova"

   
04.06.2013   1085 Accesări  

Ultimele realizări în proiectului Twinning "Consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova" au fost analizate în după amiaza zilei de ieri la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Comitetului Director al proiectului Twinning s-a reunit în ședință cu scopul de a prezenta activitățile realizate în proiect în perioada lunilor februarie - aprilie 2013, realizările în cadrul componentei II precum și de a  discuta despre proiectele pilot în regiuni.

Viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor Veaceslav Guțuțui, co-președintele Comitetului a subliniat că în perioada nominalizată au fost realizate activități majore pe toate cele 3 componente: cadrul legal regulator, dezvoltarea spațială și dezvoltarea regională, precum și consolidarea capacităților specialiștilor MDRC. Astfel, viceministrul a precizat că rezultatele demonstrează că cele înfăptuite nu au fost în zadar și că obiectivele au fost atinse pînă la moment. De asemenea, acesta a menționat că în cadrul vizitelor în teren au fost identificate 6 idei de proiecte, iar în cadrul ședinței au participat și beneficiarii pentru a-și exprima opiniile și ideile vis-a-vis de aceste proiecte.

Astfel, pentru perfecționarea structurii instituționale, cadrului legislativ și regulator al dezvoltării regionale (DR) au fost preluate mai multe scenarii instituționale de DR din țările membre UE.

În cadrul componentei II echipa MDRC a realizat un schimb de experiență privind planificarea teritorială și dezvoltarea regională integrate într-un singur cadru de planificare la Ministerul de Interne al Franței, Prefectura și Consiliul Regional Ile-de-France și Ministerul Ecologiei, Dezvoltării Durabile și Egalității Teritoriilor din Franța ș.a. În cadrul vizitei participanții au învățat cum să implementeze proiecte de dezvoltare regională bazate pe o planificare spațială bine organizată și modernă, precum și care sunt principiile de elaborare a documentelor de planificare strategică la nivel național, regional și local.

În contextul realizărilor, Patrick Noddings lider de proiect a evidențiat aspectele cheie ale perioadei de activitate: "înfrățire, extindere, producere și livrare a rezultatelor. Astfel pot să caracterizez lucrul împreună cu echipa MDRC" a menționat Patrick Noddings. De asemenea, liderul de proiect a menționat că în proiectul twining este necesar ca partenerii să se implice pentru a-și dezvolta capacitățile, iar echipa MDRC este un bun co-partener ce a dat dovadă de atitudine pozitivă și respect.

Totodată, în urma consultărilor efectuate în regiuni cu referire la planificarea teritorială și dezvoltarea regională integrate într-un singur cadru de planificare, echipa de experți împreună cu reprezentanții MDRC și reprezentanții administrațiilor publice locale au fost identificate idei noi de proiecte: Proiectul Irigare, Leova,  Cimișlia, Basarabeasca; Proiectul Incubator de afaceri, Cimișlia; construcția unei casa de ambalare a strugurilor în satul Costești, Ialoveni etc. În cazul acestor note conceptuale de proiect, experții străini vor oferi consultații în vederea îmbunătățirii acestora și identificarea posibilităților obținerii de finanțare, vor realiza schimb de experiență cu beneficiarii și vor stabili legături de parteneriat pentru a îmbunătăți proiectele.

 La finalul întrunirii reprezentanții MDRC și-au  confirmat disponibilitatea de a participa activ în realizarea activităților planificate, precum și au comunicat că vor solicita de la experți propuneri chibzuite și argumentate orientate anume pe subiectul misiunii pentru a transforma procesul de dezvoltare regională într-un proces eficient, care să corespundă cu politicile europene în acest domeniu.