Prima   -  Noutăți - Guvernanța regională rurală ”“ de la concept la practici

Guvernanța regională rurală ”“ de la concept la practici

   
11.07.2013   1147 Accesări  

 

  Titlul acestui material - provocator ca generic - constituie, în cazul nostru, tematica unui program de formare care se realizează în această perioadă (8-13 iulie 2013) la Centrul Internațional de Training GIZ din Leipzig-Zschortau, Germania. Programul de formare este destinat experților și factorilor de decizie din Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Kosovo, Muntenegru, Macedonia, Serbia și Moldova, reprezentînd diverse structuri instituționale. Organizatorii instruirii și-a propus facilitarea înțelegerii mai bune a ceea ce înseamnă regiunile, invocînd necesitatea unor noi inițiative de dezvoltare a zonelor predominant rurale.

Guvernanța regională prevede configurarea unor mecanisme noi care să corespundă provocărilor actuale, completînd structurile existente în sectorul public și privat într-un teritoriu dat. Guvernanța regională se referă la noi moduri de autoconducere regională și cooperare caracterizată prin:

  • dorința ca factorii regionali să aibă scopuri comune și să rezolve probleme împreună;
  • crearea de rețele care ar permite ca diferiți factori să interacționeze (politic, economic, sectorul asociativ etc.);
  • forme orizontale de interacțiune bazate pe dezbatere și negociere;
  • reguli și convenții negociate, dar încadrate în structurile instituționale existente (guvernanță pe mai multe niveluri).

Două concepte sînt fundamentale pentru guvernanța regională: interacțiunea funcțională versus teritoriul. O interacțiune este funcțională dacă aceasta este concentrată asupra unei probleme sau sarcini, iar spațiul are o importanță secundară.

Această formare este realizată în cadrul programului "Integrarea europeană a țărilor din Europa de Sud-Est" și are ca scop consolidarea capacităților experților privind analiza elementelor constitutive ale guvernanței regionale, înțelegerea cadrului conceptual, compararea  opțiunilor realistice și valorificarea avantajelor.

Programul de formare reprezintă o platformă deschisă de schimb de experiență și transfer de bune practici (eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do).

Participarea reprezentanților din Republica Moldova - Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția de Dezvoltare Regională Centru - a fost posibilă grație suportului Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (Moldova).