Prima   -  Noutăți - Membrii CRD Centru s-au întrunit în cea de-a doua ședință din acest an

Membrii CRD Centru s-au întrunit în cea de-a doua ședință din acest an

   
12.07.2013   1280 Accesări  


Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și  Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) au întrunit, în cea de-a doua ședință ordinară din acest an, membrii Cosiliului Regional de Dezvoltare Centru (CRD Centru). Pe ordinea de zi a ședinței s-au discutat subiecte importante precum: Raportul de activitate al ADR Centru pentru perioada ianuarie - iunie 2013, precum și conceptul programului de consolidare a capacităților CRD Centru (2013-2014). La ședință au participat, Liviu Oboroc, Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bînzaru, director Direcția Generală Dezvoltare Regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Dorin Andros, Șef Direcția politică și cooperare regională MDRC, membrii CRD Centru, specialiștii ADR Centru, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și societății civile, mass-media, etc.

În deschidere, Vasile Bîtcă, vicepreședinte CRD Centru a ținut să mulțumească membrilor CRD Centru pentru participare și cooperare. Ședința Consiliului Regional de Dezvoltare a reunit 30 de membri.

La rîndul său, Liviu Oboroc, Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a subliniat implicarea activă a membrilor în ceea ce privește Dezvoltarea Regională.

Directorul ADR Centru, Tudor Meșina, a mulțumit pentru manifestarea interesului și participare punctînd domeniile de referință la care colegii din agenție au făcut ulterior prezentări. Acestea au ținut de:

  • Prezentarea raportul de activitate al ADR Centru pentru perioada ianuarie-iunie 2013.
  • Planificarea regională sectorială și promovarea potențialului de dezvoltare a regiunii;
  • Progresul implementării proiectelor în Regiuna de Dezvoltare Centru;
  • Executarea bugetului operațional al ADR Centru;
  • Comunicare publică și măsurile de promovare a regiunii.

Toate proiectele de decizii propuse spre aprobare au fost acceptate în unanimitate de către membrii CRD Centru prezenți la ședință.

În vederea sporirii implicării CRD în procesul de dezvoltare regională prin perfecționarea mecanismului de conlucrarea cu ADR, implicarea în elaborarea/monitorizarea documentelor de politici publice la nivel de regiune și consolidarea CRD ca echipă, a fost susținută ideea organizării unor seminare de 2 zile, într-o locație din regiunea Centru, care vor consta în organizarea unor ateliere de lucru pe grupuri aparte (președinți de raioane, primari, reprezentanți ONG și sector privat). După discuțiile în grupuri vor avea loc ateliere comune unde vor fi prezentate rezultatele și concluziile pe fiecare segment.

Dl. Andros Dorin de la MDRC a venit în fața oaspeților cu o prezentare a proiectului Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2013-2015.

În încheiere, membrul CRD Centru, Ion Èšîțu(sector privat), a propus ca grupul de lucru care este desemnat pentru a determina antreprenorul care va efectua lucrările la un proiect ar trebui sa-și argumenteze clar deciziile pentru ca aplicanții să nu întîlnească obstacole din partea instituțiilor care mai apoi înregistrează contractele. Chiar dacă este respinsă Decizia grupului de lucru trebuie să avem o lămurire ca să vedem clar care este motivul.

Dl Valerian Bînzaru a precizat că trebuie de adăugat niște clauze în contract pentru a fi specificat clar cine și de ce raspunde.

S-a propus ca la acest subiect să se organizeze o masă rotundă pentru ca în procesul discuției să se vină cu propuneri și idei în vederea îmbunătățirii acestei proceduri.

De asemenea, s-a discutat despre principiul de transparență și comunicare unde Tudor Meșina, director ADR Centru, a ținut să amintească membrilor CRD despre necesitatea conlucrării prin plasarea noutăților din domeniul Dezvoltării Regionale pe paginile web administrate de acestia. Mediatizarea informațiilor cu privire la oportunitățile dezvoltării regionale este o cale sigură prin care putem soluționa problemele din regiune.

 

 

 

Consiliul Regional este structura regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru, formată din 13 raioane: Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Dubăsari, Hincești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni, Șoldănești, Telenești, Ungheni.

 

Pentru alte detalii, puteți contacta: Èšurcan Lilia, sp. comunicare ADR Centru;

tel.de contact: 268 26560, 79717336.