Prima   -  Noutăți - „TRANSFER DE CUNOȘTINȚE ȘI BUNE PRACTICI PRIVIND PLANIFICAREA SERVICIILOR PUBLICE LOCALE” (POLONIA ”“ MOLDOVA)

„TRANSFER DE CUNOȘTINȚE ȘI BUNE PRACTICI PRIVIND PLANIFICAREA SERVICIILOR PUBLICE LOCALE” (POLONIA ”“ MOLDOVA)

   
18.07.2013   1317 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Centru a organizat  Masa rotundă cu genericul: „TRANSFER DE CUNOȘTINȚE ȘI BUNE PRACTICI PRIVIND PLANIFICAREA SERVICIILOR PUBLICE LOCALE" (POLONIA - MOLDOVA).

Au fost prezenți Krzysztof BIELAJ, Reprezentantul Ambasadei Republicii Polone la Chișinău, Sergiu CECAN, Șef al Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regional MDRC, Svetlana ROGOV, Șef al Direcției relații international și atragerea investițiilor MDRC, reprezentanți ai autoritaților publice din CheÅ‚m, a Consiliilor Raionale și primăriilor din Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC).

Cuvînt de salut în deschiderea evenimentului a avut Tudor MEȘINA, director ADR Centru, precum și Galina GRABARCZUK, director Asociația Euroregiunea BUG, Polonia.

La reuniune a avut loc prezentarea:

  • Proiectului „Consolidarea capacităților autorităților publice locale din Republica Moldova în prestarea serviciilor publice";
  • Surse alternative de energie: investiții de azi - economii de mâine;
  • Autoritățile publice locale din Polonia și competențele lor;
  • Managementul deșeurilor solide. Exemplul municipalității CheÅ‚m;
  • Aprovizionarea cu apă și canalizare.

Masa Roundă reprezintă o platform deschisă de cunoștințe și bune practice pentru consolidarea capacităților actorilor locali și regionali în domeniul planificării serviciilor publice locale. De asemenea acest eveniment a fost o excelentă oportunitate de a stabili parteneriate pentru cooperare la nivel intermunicipal, regional și transfrontalier. Elaborarea acestui proiect, precum și identificarea partenerului a fost posibilă grație suportului Centrului de Informare pentru Autoritățile Locale din Moldova. 

A doua zi, Delegația din Polonia însoțită de colaboratorii ADR Centru, Iulian Ungureanu și Ion Frunză, dar și de Autoritățile publice din raionul Telenești, a avut o vizită la proiectul „Managementul deșeurilor menajere în localitățile din raionul Telenești și Sîngerei".  În cadrul acestui proiect a fost construit primul poligon pentru depozitarea deșeurilor menajere solide din Regiunea  de Dezvoltare Centru (RDC). Poligonul are o suprafață de aproximativ 4,7 ha și va putea deservi pînă 36 mii de locuitori din cele 7 localități : Budăi, Ciulucani, Inești, Bănești, Verejeni din Raionul Telenești, inclusiv orașul Telenești și s. Prepelița din raionul Sîngerei. Costul total al lucrărilor este de 5 mln 152 mii 174 lei, bani alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.