Prima   -  Noutăți - Personalul spitalului din Orhei învață să gestioneze un sistem inteligent de monitorizare a consumului de energie

Personalul spitalului din Orhei învață să gestioneze un sistem inteligent de monitorizare a consumului de energie

   
24.07.2013   1369 Accesări  

Cinci angajați ai spitalului raional din Orhei, precum și managerul energetic al Consiliului Raional, învață modul de operare al sistemului inteligent de monitorizare a consumului de energie, instalat în iulie 2013, precum și utilizarea datelor colectate, pentru a economisi cât mai mult.

Rețeaua de contoare a fost montată în cadrul unui proiect-pilot implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru, în parteneriat și cu sprijinul financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Suportul a fost oferit prin proiectul "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

Sistemul constă din 76 de contoare, dintre care 34 măsoară consumul de apă rece, caldă și energie termică, iar 42 - de energie electrică. Datele de pe contoare sunt actualizate la fiecare sfert de oră pe un calculator. Managerul energetic al spitalului, responsabil de buna funcționare a sistemului, poate utiliza informația pentru a lua decizii care vor duce la economii consistente de energie. Or, programul computerizat instalat generează rapoarte care arată consumul pe perioade, zi-noapte, dar și pe blocuri și departamente ale spitalului.

Doar în prima lună în care a funcționat sistemul, s-a achitat cu 10% mai puțin pentru consumul de apă, fiind posibilă detectarea și remedierea rapidă a scurgerilor de apă.

La acest moment, se încearcă a miza pe tariful de noapte al energiei electrice, care este mai convenabil, sistemul instalat fiind de real ajutor. „Vom optimiza serviciile prestate astfel încât să nu supraîncărcăm perioada de zi. Cel mai important e să facem economii, însă fără a scădea din calitate. Iată de ce vom analiza ce utilaj medical consumă mai multă energie și vom încerca în măsura posibilităților să îl înlocuim cu unul mai econom", relatează directoarea spitalului raional din Orhei, Elena Palanciuc.

Urmează ca secțiile care reușesc să facă cele mai mari economii la energie, fără a scădea din calitatea serviciilor medicale, să își suplinească bugetul cu valoarea economiilor obținute. Banii respectivi vor putea fi utilizați doar la procurarea echipamentului mai econom și la îngrijirea pacienților. Totodată, tuturor angajaților și pacienților spitalului le vor fi explicate măsurile elementare de eficiență energetică, pe care fiecare le poate pune în practică.

Pe parcursul ultimelor trei ani, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei a oferit spitalului circa 400 mii de euro pentru măsuri de eficiență energetică. Astfel, au schimbate ferestrele la blocul maternității și renovate rețelele de apă și canalizare în blocul pediatric. Au fost înlocuite geamurile și ușile și termo-izolați pereții exteriori ai blocului terapeutic. Acum sunt în curs de finalizare lucrările de instalare a trei puncte termice individuale. Acestea asigură alimentarea eficientă a sistemelor de încălzire cu agent termic și producerea apei calde menajere, menținând un grad înalt de reglare automată a parametrilor doriți.

În 2012, spitalul din Orhei a fost decernat la Gala „Moldova Eco Energetica" la categoria "Cel mai bun proiect de eficiență energetică în sectorul public".

Pe componenta de eficiență energetică, GIZ mai susține un alt proiect-pilot, și anume crearea unui sistem de iluminare stradală în raionul Soroca. De asemenea, administrațiile publice locale sunt susținute la extinderea și modernizarea serviciilor publice locale pe alte două domenii de referință: aprovizionarea cu apă și canalizare; gestionarea deșeurilor solide. Suportul proiectului GIZ este acordat prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistență la programarea și planificarea regională.