Prima   -  Noutăți - Prioritățile de finanțare în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională (2014-2020)

Prioritățile de finanțare în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională (2014-2020)

   
04.10.2013   1229 Accesări  


 

Cancelaria de Stat, în calitate de Autoritate Națională, în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru, a organizat, în perioada 30 septembrie-2 octombrie 2013, o serie de ateliere de lucru în Regiunea de Dezvoltare centru privind Organizarea și derularea procesului de planificare a programelor de cooperare transfrontalieră, finanțate în cadrul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) în perioada 2014-2020.

Activitatea este parte a Proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Scopul activității este de a contribui la informarea potențialilor aplicanți privind oportunitățile oferite de noile programe de cooperare transfrontalieră și lansarea procesului consultativ la nivel național privind selectarea obiectivelor tematice și acțiunilor eligibile ce urmează a fi incluse în documentele de program pentru Programele Operaționale Comune: România-Republica Moldova și Bazinul Mării Negre pentru perioada 2014-2020.

La ateliere desfășurate în RDC (30.09.2013 la Chișinău - pentru raioanele Anenii Noi, Criuleni, Strășeni, Hîncești, Ialoveni, precum și mun. Chișinău; 1.10.2013 la Orhei - pentru raioanele Orhei, Șoldănești, Rezina, Dubăsari și Telenești; 2.10.2013 la Ungheni - pentru raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași) au participat persoanele din APL interesate de domeniu, inclusiv cei care au implementat sau doresc să implementeze proiecte cu finanțare externă.

În cadrul lucrului în grupuri pe raioane, participanții au identificat domeniile prioritare de finanțare și posibilele idei de proiecte investiționale. În RDC, conform opiniei participanților, principalele 3 obiective tematice pentru noua generație a programelor transfrontaliere și transnaționale sînt:

  • Dezvoltarea afacerilor și ÎMM-urilor;
  • Protecția mediului, adaptarea la schimbările climatice și prevenirea/gestionarea cataclismelor;
  • Îmbunătățirea accesibilității regiunilor, dezvoltarea sistemelor și rețelelor de transport și comunicații.

Rezultatele consultărilor publice în toate regiunile de dezvoltare vor fi anunțate ulterior pe site-ul ADR Centru.