Prima   -  Noutăți - Restaurarea Conacului Manuc Bey se va realiza atît din fonduri Europene, cît și din Fondul Național de Dezvoltare Regională a RM

Restaurarea Conacului Manuc Bey se va realiza atît din fonduri Europene, cît și din Fondul Național de Dezvoltare Regională a RM

   
06.02.2014   1859 Accesări  

La 5 februarie 2014, în or. Hînceşti a avut loc lansarea priectului „Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza şi a muzeului Blesciunov". Proiectul este parte a Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. Acesta este implementat de Consiliul raional Hîncești în comun cu  cei doi parteneri externi: Primaria Solesti din Judeţul Valsui, Romania și Institutia Municipală Muzeul de colecții personale A. V. Blesciunov din Odesa, Ucraina.

Proiectul presupune restaurarea şi reconstrucţia complexului muzeistico-turistic Manuc Bey datat din secolul al XIX-lea. De asemenea, va fi amenajat şi înverzit teritoriul acestuia. În cadrul acestuia vor fi organizate conferinţe, întruniri oficiale seminare şi diverse evenimente cu caracter economic, social şi cultural.

Obiectivul general al proiectului se axează pe îmbunătățirea situației economice și sociale din regiunea transfrontalieră prin creșterea aportului sectorului turistic la economia regională și valorificarea oportunităților de dezvoltare durabilă în regiunea Hîncești-Vaslui și Odesa.

Valoarea totală a proiectului este de 2.498.442,63 Euro, din care 2.248.598,36 Euro (90%) reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene.

Restaurarea Conacului Manuc Bey se va realiza atît din fonduri Europene, cît și din Fondul Național de Dezvoltare Regională a RM. În acest sens, la ADR Centru, a fost depus proiectul „Deschiderea traseului turistic (Vama Veche Lăpușna) prin restaurarea obiectelor de patrimoniu istoric, Conacul „Manuc Bei", care se află la moment în implementare. Acest proiect urmărește nemijlocit reabilitarea Casei contelui Dolgoruchi, includerea Complexului muzeistico-turistic Conacul-Parc „Manuc Bei "din or. Hîncești, Cetății geto-dacice și Casei-muzeu „Antonie Plămădeală" din satul Stolnicesti în circuitul turistic al RM,  intensificarea contactelor între specialiștii în domeniul patrimoniului cultural din  țară, creșterea gradului de promovare și eficientizare a turismului. Constituirea unui traseu turistic intern de o asemenea valoare va servi drept imbold la o mai bună cunoaștere a istoriei și culturii meleagului natal.

Astfel, implementarea celor două proiecte de anvergură amintite mai sus vor contribui la procesul de dezvoltare  regională  orientat spre sporirea atractivității turistice a raionului Hîncești, constituirea unor parteneriate regionale funcționale în scopul îmbunătățirii situației economice din regiune, prin dezvoltarea durabilă a potențialului turistic din zona raionului Hîncești și celor adiacente.