Prima   -  Noutăți - Consiliul Regional pentru Dezvoltare Centru este unul exemplar

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Centru este unul exemplar

   
13.02.2014   1361 Accesări  

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru (CRD Centru) s-au întrunit, ieri, 12 februarie, în prima şedinţă ordinară din acest an. Întrunirea s-a desfășurat în orașul Ialoveni și a avut drept scop aprobarea mai multor documente de importanță strategică pentru Regiunea de Dezvoltare Centru.

            La ședință au mai participat: Liviu Oboroc, viceministru, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), echipa de monitorizare a proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", aplicanții și partenerii proiectelor investiționale care urmează a fi implementate în 2014, reprezentanți mass-media etc.

            Grigore Cobzac, președintele CRD Centru, a remarcat experiența de lucru pe care au acumulat-o membrii consiliului în timpul activității, dar a ținut să amintească și faptul că eficiența eforturilor depuse depinde și de participarea la ședințe. Astfel, președintele CRD Centru a îndemnat consilierii să aibă o atitudine serioasă în ceea ce privește rolul fiecăruia în procesul de dezvoltare a regiunii.

            În cadrul întrunirii, Liviu Oboroc, a specificat că MDRC își dorește ca cele trei consilii de dezvoltare regională din țară să fie acele organisme care să lucreze mai activ, atît în domeniul de planificare și programare, cît și în cel de implementare a proiectelor de dezvoltare regională.

            Totodată, Liviu Oboroc, a ținut să aprecieze prestația CRD Centru, care, în opinia sa, este unul exemplar, dar și activitatea specialiștilor din cadrul ADR Centru, care de la începutul anului și pînă în prezent au evaluat fiecare proiect în parte pentru a le pregăti de inițierea procedurii de implementare.

            Tudor Meșina, directorul ADR Centru, a adus la cunoștința celor prezenți raportul anual privind implementarea Planului Operațional Regional (2013-2015), care a fost aprobat de membrii consiliului. De asemenea, Tudor Meșina a precizat că unele proiecte de dezvoltare regională, dar și Programele Regionale Sectoriale în domeniile Managementul Deșeurilor Solide și  Eficiența Energetică a Clădirilor Publice, prezentate de colegii din agenție, sînt un rezultat al eforturilor comune cu partenerii noștri de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Aceste documente strategice au fost aprobate în cadrul ședinței, fiind foarte necesare pentru dezvoltarea regională din Republica Moldova.

            În cadrul întrunirii s-a luat act de informația privind gradul de pregătire a proiectelor pentru implementare în anul 2014. La etapa actuală, după lucrul în comun al aplicanților, specialiștilor din cadrul MDRC și ADR Centru, majoritatea proiectelor propuse sînt pregătite pentru inițierea procesului, celelalte urmează a fi ajustate în scurt timp pentru ca, în final, să fie demarate lucrările la toate proiectele.