Prima   -  Noutăți - O delegație din Republica Moldova a participat la Forumul de Parteneriat moldo-ucrainean

O delegație din Republica Moldova a participat la Forumul de Parteneriat moldo-ucrainean

   
24.02.2014   1071 Accesări  

În perioada 20-21 februarie 2014, o delegație din Republica Moldova, a participat în cadrul Programului pentru Cooperarea Teritorială Moldova - Ucraina din cadrul Parteneriatului Estic. Scopul a fost de a informa potențialii beneficiari și parteneri, din Republica Moldova și Ucraina referitor la posibilitățile oferite de noul Program. Totodată, Forul a oferit posibilitatea de cunoaștere și identificare a noilor parteneri și a ideilor de proiecte.

În cadrul vizitei au fost organizate întâlniri la diferite organizații din regiunea Odessa (Field Visit)  unde au fost discutate aspecte și probleme ale dezvoltării locale, modalități de organizare a serviciilor publice, proiecte de modernizare a infrastructurii, atragerea investițiilor si proiectelor de dezvoltare finanțate din diferite surse inclusiv prin programele europene. De asemenea, au fost vizitate proiecte implementate de către autoritățile locale cu suportul diferitor donatori.

 Programul de Cooperare Teritorială din cadrul Parteneriatului Estic acordă granturi pentru proiectele de cooperare transfrontalieră, inițiate de actorii statali și / sau non-statali, în scopul îmbunătățirii condițiilor de trai ale oamenilor, prin măsuri de dezvoltare economică sau socială, în zonele de la frontieră. Acesta este un program-pilot, care va fi implementat în perioada decembrie 2012 - decembrie 2016, şi care, va finanţa inițiative și activități ce oferă soluții comune la provocările comune ce stau în fața statelor membre ale Parteneriatului Estic. Programul este implementat de Consorțiul spaniol Altair Assessores.

Un moment special al conferinței a fost dedicat evenimentului tragic de la Kiev. În acest context delegația din Republica Moldova și Ucraina au comemorat cu un minut de reculegere în memoria zecilor de ucraineni care și-au pierdut viața în timpul protestelor.

În cadrul Forului de Parteneriat au participat peste 55 de reprezentanți ai autorităților publice centrale, locale, societății civile, agențiilor de dezvoltare, organizațiilor și instituțiilor donatoare, mass-media din Ucraina și Republica Moldova. Din partea ADR Centru a participat Ungureanu Eduard, șeful Secției Managementul Proiectelor.

Vizita s-a desfășurat în cadrul proiectului „Suport pentru Cooperare Teritorială din cadrul Parteneriatului Estic (EAPTC)", finanțat de UE.