Prima   -  Noutăți - „Apă curată – pentru beneficiul locuitorilor rurali”

„Apă curată – pentru beneficiul locuitorilor rurali”

   
28.02.2014   1145 Accesări  

27.02.2014 - Lansarea proiectului „Apă curată - pentru beneficiul locuitorilor rurali". La evenimentul de lansare au fost prezenți reprezentanți ai Agenției de dezvoltare regională Centru. Raionul Hîncește face parte din lista celor mai active raioane din Regiunea de Dezvoltare Centru, care atrage atît investitori locali, cît și internaționali în vederea implementării proiectelor de succes pentru sporirea calității vieții locuitorilor raionului.

Prin implementarea acestui proiect se va contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației și facilitarea dezvoltării social-economice a regiunilor transfrontaliere Raionul Hîncești, Republica Moldova - Județul Vaslui, România - Regiunea Odessa, Ucraina.

Obiectivele stabilite ale proiectului „Apă curată - pentru beneficiul locuitorilor rurali" vor fi realizate prin implementarea mai multor Activități,  concentrate în 4 Grupuri de Activități generice: GA I. Managementul, coordonarea și monitorizarea proiectului. Acesta va include: Organizarea întrunirilor și activităților echipelor locale și celor comune ale Comitetului de Coordonare al Proiectului; Fondarea Structurii responsabile de gestionarea utilităților din s.  Stolniceni; Pregătirea și prezentarea rapoartelor de progres, intermediar și final; Activități de monitorizare incluse în planul de lucru; Vizite de schimb de experiență între parteneri; Activități de audit.  GA II. Achizițiile publice va fi axat pe organizarea și desfășurarea licitațiilor pentru achiziționarea: echipamentelor, bunurilor, serviciilor și lucrărilor necesare pentru implementarea  adecvată a proiectului. GA III. Construcția utilităților va cuprinde: Organizarea șantierului; Reparația unei fîntînil arteziene, instalarea stației de potabilizare a apei și construirea unui rezervor de apă; Supervizarea tehnică a lucrărilor de construcție; Construcția sistemului de aprovizionare cu apă și conectarea consumatorilor la rețea; Construcția stației de tratare a apelor reziduale;  Efectuarea testărilor și remedierea defectelor depistate; Recepția obiectului și trecerea unităților recent construite la balanța Beneficiarului. GA IV. Promovarea și publicitatea proiectului va conține în sine Activităţi de asigurare a vizibilității proiectului. În cadrul acestuia, se preconizează: a desfășura Conferințe de lansare și încheiere a proiectului; a publica comunicate de presă și buletine informative trimestriale despre evoluția proiectului; a disemina informații scrise despre utilitatea și beneficiile sistemelor centralizate de aprovizionare cu apă și de canalizare; a elabora diverse materiale promoționale, banere, panouri informative etc.

Grupurile-țintă ale proiectului întrunesc: (în satul Stolniceni, Republica Moldova) 2100 locuitori,  660 gospodării, 14 unități comerciale și ÎMM, Grădinița de copii și Gimnaziul - 334 locuri; (în satul Ghermanesti, România) 2125  locuitori; (în satul Utconosivca,  Ucraina)  4400  locuitori.                   

Proiectul va răspunde necesităților urgente identificate ale grupurilor-țintă: dezvoltarea infrastructurii pentru managementul resurselor de apă și apelor uzate; acces sporit al populației, instituțiilor și agenților economici la sistemul centralizat de apă și de canalizare; reducerea și prevenirea poluării mediului în aria transfrontalieră; consolidarea capacității APL în realizarea politicilor de mediu; ameliorarea stării de sănătate a populației. Totodată, el va poseda un accentuat impact transfrontalier datorită unei cooperări și comunicări eficiente între partenerii internaționali, înfăptuirii în comun a obiectivelor și activităților de proiect stipulate, grație realizării vizitelor de studiu și schimb de experiență, promovării și preluării bunelor practici în domeniul apei și sanitației.