Prima   -  Noutăți - Primul atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul Drumuri regionale şi locale, în Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC)

Primul atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul Drumuri regionale şi locale, în Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC)

   
07.03.2014   1174 Accesări  

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția de Dezvoltare Regională Centru, cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), au organizat, ieri, 06 martie, Atelierul de Lucru nr. 1 al Grupului Tehnic de Lucru în domeniul infrastructurii drumurilor locale și regionale (DLR). Aceste ședințe se desfășoară în cadrul proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" și ca parte integrantă a planului de lucru al domeniului de intervenție 2 „Planificarea și programarea regională".

Pentru a îmbunătăți calitatea acestui document, ceea ce este în interesul tuturor părţilor implicate şi beneficiare, la atelierele de lucru au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), APL-urilor din RDC, dar și a întreprinderilor de întreținere a drumurilor din regiunea centru. De asemenea, aceste sesiuni se desfășoară cu sprijinul experților GIZ, care vor asista specialiștii locali în elaborarea unui document de calitate.

"Este important să cunoaștem că aceste ateliere sînt organizate pentru a interacționa, a ne cunoaște și a deprinde abilități comune în vederea elaborării unui document calitativ din surse veridice. Planul regional sectorial trebuie să derive din politica națională în domeniul drumurilor, care este promovată de Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, și de aceea la întrunirile noastre avem și reprezentantul acestei instituții de stat, pentru ca împreună să elaborăm planul pe care ni l-am propus din start" a comunicat Igor MALAI, șef-adjunct al Direcției Generale, MDRC.

„Necesitatea unui astfel de document pentru RDC a fost constatată și la cel de-al 2-lea Apel de propuneri de proiect, cînd la ADR Centru au fost înregistrate 99 de propuneri dintre care 32 erau la prioritatea drumuri regionale. Dintre acestea în Planul operațional regional pentru perioada 2013-2015 avem aprobate în Documentul unic de program 16 proiecte", a menționat Tudor MEȘINA, directorul ADR Centru.

Ca rezultat, a acestor întruniri se urmărește elaborarea Programului regional sectorial în domeniul DLR și a unui portofoliu de proiecte investiționale la nivel regional. Procesul de planificare este realizat de către Grupul Tehnic de Lucru constituit din reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ADR Centru, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Consiliilor Raionale, ghidați de experți naționali și internaționali.