Prima   -  Noutăți - 10 mln de Euro din partea Poloniei pentru dezvoltarea rurală a Republicii Moldova

10 mln de Euro din partea Poloniei pentru dezvoltarea rurală a Republicii Moldova

   
31.03.2014   950 Accesări  

Polonia va oferi Republicii Moldova în următorii ani peste 10 milioane de Euro. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea rurală a țării. Anunțul a fost făcut de către premierul Iurie Leancă, după discuțiile care le-a avut cu premierul din Polonia, Donald Tusk, potrivit site-ului UNIMEDIA.

„Există o abordare comună a noastră și a prietenilor polonezi. Am salutat semnarea de către Kiev a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Mulțumesc lui Tusk pentru susținerea din partea Poloniei, privind eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni. Pentru noi este o altă șansă pentru a cunoaște valorilor europene. Este planificat deschiderea unui Centru pentru dezvolarea rurală a țării pentru care în acest an sunt planificate deja două mln de Euro. Pentru anul viitor opt mln de euro, iar în perioada 2016 -2020 - bani polonezi dar și cu susținerea altor donatori cel puțin 12 mln de Euro. Polonia va oferi o asistență de 132.000 de euro pentru studioul 1 al televiziunii publice Moldova1", a precizat premierul Leancă.

Totodată, premierul din Polonia a precizat că situația din Republica Moldova seamănă cu cea a Poloniei din 1990.

„Observăm în Europa că înainte de semnarea Acordului de Asociere, de liberalizarea vizelor, în Moldova se discută despre avantaje și rostul acestei aventuri cu Europa. Pentru fiecare familie, pentru fiecare cetățean are rost. Polonia are o experiență ca și Moldova. Nu este o ambiție, este o mare ambiție justificată a tuturor care vor să trăiască mai bine, să aibă standarde mai înalte, garanții ale drepturilor și bani mai mulți. Aceste lucruri ni le-a oferit Uniunea Europeană. Polonia a început la fel ca și Moldova în 1990. Aveam același venit. Banii Europei au contribuit foarte mult la creșterea noastră economică", a reiterat Tusk.

„Nimeni în Europa nu vă va forța să rămâneți. Europa este o națiune a țărilor libere", a mai adăugat premierul polonez.

Pe data de 28 martie, la Chișinău s-a desfășurat Forul de Afaceri moldo-polonez la care au participat circa 100 de companii din ambele țări. La eveniment au participat și șefii Executivelor din RM și Polonia. Agenția de Dezvoltare Regională Centru a fost reprezentată la eveniment de directorul instituției, MEȘINA Tudor.

În cadrul Forului, participanții au avut posibilitatea de a face schimb de experiență și de a stabili parteneriate cu antreprenorii din Polonia.