Prima   -  Noutăți - Spitalul regional Orhei a fost vizitat de experți din 6 țări

Spitalul regional Orhei a fost vizitat de experți din 6 țări

   
04.04.2014   1709 Accesări  

Experți din 6 țări precum Albania, Kosovo, Serbia, Ukraina, Georgia și Republica Moldova au vizitat ieri, 3 aprilie Spitalul regional din orașul Orhei. Reprezentanții celor 6 țări sînt participanți ai programului de instruire a Academiei LIFE, scopul vizitei fiind familiarizarea cu proiectul "Creșterea eficienței energetice a Spitalului Regional Orhei". Această deplasare s-a desfășurat în cadrul programului de instruire care urmărește obținerea eficienței energetice durabile și strategice în țările participanților.

Proiectul "Creșterea eficienței energetice a Spitalului Regional Orhei", implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), și finanțat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) este obiectul studiului de caz pentru acest grup de experți.

La spitalul regional participanții s-au întrunit cu Vicepreședintele raionului Orhei, Directorul spitalului, dar și echipa de management energetic a punctului medical.

Proiectul "Creșterea eficienței energetice a Spitalului Regional Orhei"  a fost numit Cel mai bun proiect în Eficiența Energetică în sectorul public pentru anul 2012. Graţie proiectelor implementate în ultimii ani, Spitalul Raional din Orhei a reuşit să devină un model de eficienţă energetică. Dincolo de faptul că anul trecut instituţia a economisit peste 400 de mii de lei, spitalul a devenit mai atractiv pentru pacienţii din alte raioane. Deşi spitalul este numit raional, impactul proiectului este unul regional. Instituţia medicală este considerată un model de management energetic şi reuşeşte să atragă pacienţi din alte trei raioane vecine: Şoldăneşti, Rezina şi Teleneşti.

Sida a solicitat ca Academia LIFE să efectueze acest program de instruire avansată privind Planificarea și utilizarea eficientă a energiei. Programul este implementat în colaborare cu  Institutul Regal de Tehnologie ( KTH ) și Agenția Regională pentru Energie din Värmland, o agenție regională pentru eficiență energetică și planificare.

Programul are ca scop dezvoltarea și reducerea sărăciei prin utilizarea de energie disponibilă într-un mod mai eficient. Programul se va ocupa cu utilizarea eficientă a energiei și planificării în cadrul diferitelor sectoare ale societății.