Prima   -  Noutăți - Cadrul logic al proiectelor din domeniul Eficienței Energetice din RDC este îmbunătățit în vederea sporirii eficacității și durabilității acestora

Cadrul logic al proiectelor din domeniul Eficienței Energetice din RDC este îmbunătățit în vederea sporirii eficacității și durabilității acestora

   
15.04.2014   628 Accesări  

Ialoveni, 15-16 aprilie 2014. Un grup de specialiști din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), precum și consultanți de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) participă, la un atelier de lucru de două zile privind stabilirea sistemului de monitorizare și evaluare bazat pe rezultate în cadrul a două proiecte regionale de Îmbunătățirea a eficienței energetice la spitalul regional Orhei și respectiv Nisporeni, cu finanțare din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La întrunire participă specialiști din Secțiile de planificare strategică, managementul proiectelor, relații cu publicul și achiziții din cadrul agenției, care, alături de consultanții GIZ și-au propus să revizuiască sistemul de monitorizare bazat pe rezultate în cazul proiectelor din domeniul Eficienței Energetice (EE). De asemenea, se discută și despre rolurile și responsabilitățile în procesul de implementare al proiectelor menționate mai sus.

În procesul de lucru a fost luat drept exemplu mecanismul de implementare a celor 5 proiecte-pilot din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova". Acest mecanism este bazat pe modelul „Pentagonul", ce include următoarele etape: (1) planificare şi programare integrată la nivel local; (2) îmbunătăţirea cooperării dintre administrațiile publice locale (APL); (3) investiţii în optimizarea infrastructurii pentru prestarea serviciilor publice locale; (4) consolidarea capacităţilor APL-urilor şi a prestatorilor de servicii; (5) mobilizarea şi sensibilizarea populaţiei.

Elaborarea proiectului cadrului logic pentru fiecare din cele două proiecte, dar și clarificarea rolurilor și responsabilităților vor asigura eficiența acestor investiții pe termen lung.

Un atelier similar s-a desfășurat săptămîna trecută la Bălți, pentru proiectul interregional „Îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Șoldănești, Rezina și Florești". În final se urmărește ca agenția să stabilească un sistem de monitorizare bazată pe rezultat (MBR) pentru toate proiectele de instrastructură finanțate din Fondul de Investiții German.